- Cze 25, 2007
- 435
- 0
- 0
Przepis pochodzi z ksiazki Cathy Ytak "Du bon pain"
Dla maszynowcow-ciasto wyrobic na programie dough lub ciasto na pizze.
Wieczorem,przygotowac poolish:
100gr maki orkiszowej
100ml wody
szczypta suchych drozdzy
Nastepnego dnia przelozyc poolish do maszyny,dodac:
150ml mleka
300gr maki orkiszowej
100ml zakwasu
1,5 lyzeczki soli
15gr masla
1 lyzeczka ciemnego cukru
ziarna wg upodobania do posypania
Po skonczeniu programu wyrabiania i wyrastania,wyjac ciasto i podzielic na 60gr buleczki i pozostawic okolo 30min
do wyrosniecia z dala od przeciagow.Nagrzac piekarnik do 220°.Posmarowac buleczki woda z sola ,posypac ziarnami,lekko naciskajac.Wstawic do nagrzanego piekarnika,piec okolo 20min,uwazajac ,zeby sie nie spalily.Sa gotowe jak zaczna brazowiec.
smacznego
Dla maszynowcow-ciasto wyrobic na programie dough lub ciasto na pizze.
Wieczorem,przygotowac poolish:
100gr maki orkiszowej
100ml wody
szczypta suchych drozdzy
Nastepnego dnia przelozyc poolish do maszyny,dodac:
150ml mleka
300gr maki orkiszowej
100ml zakwasu
1,5 lyzeczki soli
15gr masla
1 lyzeczka ciemnego cukru
ziarna wg upodobania do posypania
Po skonczeniu programu wyrabiania i wyrastania,wyjac ciasto i podzielic na 60gr buleczki i pozostawic okolo 30min
do wyrosniecia z dala od przeciagow.Nagrzac piekarnik do 220°.Posmarowac buleczki woda z sola ,posypac ziarnami,lekko naciskajac.Wstawic do nagrzanego piekarnika,piec okolo 20min,uwazajac ,zeby sie nie spalily.Sa gotowe jak zaczna brazowiec.

smacznego