- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
100 g zakwasu żytniego
350 g mąki pszennej 650
1 płaska łyżeczka drożdży instant DrOetkera
1 płaska łyżeczka soli
200 g wody
Wszystkie składniki miksować ok.5 minut na dość luźne ale nie lepiące się bardzo ciasto-dolać wody lub dosypać mąki w razie potrzeby.Podzielić na 16 części i formować bułki,lekko spłaszczone kłaść na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia w zimne miejsce na ok.3-4 godziny.Piec ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis wymyślilam sama
Raz wypróbowany,bułki wyszły bardzo smaczne,takie dość sprężyste i raczej nie puchate-pewnie zasługa zakwasu.
350 g mąki pszennej 650
1 płaska łyżeczka drożdży instant DrOetkera
1 płaska łyżeczka soli
200 g wody
Wszystkie składniki miksować ok.5 minut na dość luźne ale nie lepiące się bardzo ciasto-dolać wody lub dosypać mąki w razie potrzeby.Podzielić na 16 części i formować bułki,lekko spłaszczone kłaść na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia w zimne miejsce na ok.3-4 godziny.Piec ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przepis wymyślilam sama
