Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułeczki pszenne z makiem i sezamem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 97582" data-attributes="member: 104"><p>Rozczyn:</p><p>1i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650)</p><p>szklanka mąki krupczatki</p><p>2 szklanki wody ciepłej</p><p>20g drożdży</p><p></p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650)</p><p>1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki</p><p>czubata łyżka soli</p><p>10g drożdży</p><p>jajko</p><p>łyżka oleju</p><p>maka do podsypywania</p><p>łyzka sezamu</p><p>łyżka maku </p><p></p><p></p><p>Rozczyn: składniki wymieszać, przykryć i zostawic na noc.</p><p></p><p>Ciasto: obie maki przesiać do jednej miski, dodać sól, pokruszone drożdże i szkalnkę letniej wody. Wymieszać odstawić na 10 minut do wyrośnięcia (tak, żeby ciasto ruszyło). Dodać rozczyn i dokładnie połączyć, gdyby ciasto było za wolne i nie dalo sie uformować kuli )niestety to zależy od mąki) nalezy podsypać mąką pszenną. Uformować kulę, posmarować ją olejem i pozostawic dow yrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (ilośc drożdży jest nieduża dlatego ciasto będzie powoli rosnąć, ale to do siebiema ciasto chlebowe lub bułkowe robione w tradycyjny sposób)</p><p>Gdy ciasto wyrosnie, jeszcze raz je wyrobić i zostawić 1,5 godziny.</p><p>Zagnieśc, podzielić na 18 części i uformować bułeczki. Odstawic na 40 minut, posmarowac jajkiem posypac ziarnami. Piec 20 minut w 200 stopniach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 97582, member: 104"] Rozczyn: 1i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650) szklanka mąki krupczatki 2 szklanki wody ciepłej 20g drożdży Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 650) 1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki czubata łyżka soli 10g drożdży jajko łyżka oleju maka do podsypywania łyzka sezamu łyżka maku Rozczyn: składniki wymieszać, przykryć i zostawic na noc. Ciasto: obie maki przesiać do jednej miski, dodać sól, pokruszone drożdże i szkalnkę letniej wody. Wymieszać odstawić na 10 minut do wyrośnięcia (tak, żeby ciasto ruszyło). Dodać rozczyn i dokładnie połączyć, gdyby ciasto było za wolne i nie dalo sie uformować kuli )niestety to zależy od mąki) nalezy podsypać mąką pszenną. Uformować kulę, posmarować ją olejem i pozostawic dow yrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (ilośc drożdży jest nieduża dlatego ciasto będzie powoli rosnąć, ale to do siebiema ciasto chlebowe lub bułkowe robione w tradycyjny sposób) Gdy ciasto wyrosnie, jeszcze raz je wyrobić i zostawić 1,5 godziny. Zagnieśc, podzielić na 18 części i uformować bułeczki. Odstawic na 40 minut, posmarowac jajkiem posypac ziarnami. Piec 20 minut w 200 stopniach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułeczki pszenne z makiem i sezamem
Top
Bottom