Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bułeczki smażone wypasione*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 282579" data-attributes="member: 1177"><p>Są dość nietypowe, ale naprawdę smaczne i zachwycają swoją prostotą. Myślę, że świetnie nadają się jako przekąska do piwa, na parapetówę, albo spotkanie &quot;z kumplami&quot;. </p><p></p><p>Potrzebne: </p><p>bułeczki - mogą być czerstwe, </p><p>mleko</p><p></p><p>Farsz (proporcje wg gustu): </p><p>Kapusta kiszona, </p><p>świeże pieczarki, </p><p>cebula </p><p>ew. skrawki wędlin </p><p>ew. serek topiony </p><p></p><p>Panierka: </p><p>jajko doprawione do smaku, bułka tarta </p><p></p><p>Kapustę ugotować do miękkości (ja dodaję zawsze majeranek, trochę kminku i liść laurowy, by nie sponiewierała delikatnych żołądków i.. nosów). Odcisnąć, jeśli trzeba przesiekać. </p><p>Osobno przesmażyć i dodać do kapusty: pokrojone w plaserki pieczarki, drobno posiekaną cebulę i resztki wędlin (każde z osobna). Wszystko razem połączyć, &quot;dosmaczyć&quot; i chwilę oczywiście pozostawić na ogniu, by smaki się zmieszały. Ja na końcu dodaję pokrojony w kostkę serek topiony, który nieco spaja całość. </p><p>Bułki umoczyć lekko w mleku od wewnątrz - mają być wilgotne, a nie przemoczone - jeśli trzeba, nadmiar płynu odcisnąć. Farsz nakładać do bułek, lekko ścisnąć obie połówki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na tłuszczu na złoto (trwa to dość krótko - szybko się rumienią). Smażyć na gorącym tłuszczu, aby nie wsiąkł w bułki, zawsze można je też osączyć na bibułce. </p><p>Bułki oczywiście należy przekroić na pół, a jeśli ktoś jest mało zręczny, może zrobić dziurkę w bułce i ją nafaszerować. </p><p></p><p>Uwagi: </p><p>Mleko jest bardzo ważne! Nie zamieniać niczym, ani nie pomijać. </p><p>Proporcje składników farszu wg uznania podniebienia kucharza - wszystkiego z umiarem, tak by składniki dobrze ze sobą się komponowały, no i nie dominowała tylko kapusta. </p><p></p><p>Podaję bułki na talerzu pod kołderką ręcznika papierowego, osobno na stół kladę: keczup, słodki sos chilli, oraz starkowany na malutkie wiórka ser żółty. Dodatki najlepiej dodawać po troszku do środka bułek - każdy nakłada sobie ile uważa za stosowne. </p><p>Nie polecam kładzenia dodatków na wierzch bułki - smak gorszy, a i bułki nie da się wziąść w łapkę. </p><p>Farsz zasadniczo może być inny, bardziej lub mniej mięsny, z serem żółtym nie przesadzać, bo wiadomo - lubi wypływać. </p><p>Sama mam zamiar niedługo w podobny sposób zrobić coś ala hot dogi, albo nawet i coś ala hamburger. A więc jak zwykle, co do wyboru nadzienia ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Myślę, że z soczewicą byłyby też pyszne. </p><p>Zachęcam szczerze do spróbowania - bo panierka na bułce tworzy chrupiącą skórkę, która jest przepyyyyyszna. Nie ma obaw - zębów nie połamiecie, a jeśli tłuszcz jest dość gorący, to buła nic a nic nie nasiąknie tłuszczem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 282579, member: 1177"] Są dość nietypowe, ale naprawdę smaczne i zachwycają swoją prostotą. Myślę, że świetnie nadają się jako przekąska do piwa, na parapetówę, albo spotkanie "z kumplami". Potrzebne: bułeczki - mogą być czerstwe, mleko Farsz (proporcje wg gustu): Kapusta kiszona, świeże pieczarki, cebula ew. skrawki wędlin ew. serek topiony Panierka: jajko doprawione do smaku, bułka tarta Kapustę ugotować do miękkości (ja dodaję zawsze majeranek, trochę kminku i liść laurowy, by nie sponiewierała delikatnych żołądków i.. nosów). Odcisnąć, jeśli trzeba przesiekać. Osobno przesmażyć i dodać do kapusty: pokrojone w plaserki pieczarki, drobno posiekaną cebulę i resztki wędlin (każde z osobna). Wszystko razem połączyć, "dosmaczyć" i chwilę oczywiście pozostawić na ogniu, by smaki się zmieszały. Ja na końcu dodaję pokrojony w kostkę serek topiony, który nieco spaja całość. Bułki umoczyć lekko w mleku od wewnątrz - mają być wilgotne, a nie przemoczone - jeśli trzeba, nadmiar płynu odcisnąć. Farsz nakładać do bułek, lekko ścisnąć obie połówki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć na tłuszczu na złoto (trwa to dość krótko - szybko się rumienią). Smażyć na gorącym tłuszczu, aby nie wsiąkł w bułki, zawsze można je też osączyć na bibułce. Bułki oczywiście należy przekroić na pół, a jeśli ktoś jest mało zręczny, może zrobić dziurkę w bułce i ją nafaszerować. Uwagi: Mleko jest bardzo ważne! Nie zamieniać niczym, ani nie pomijać. Proporcje składników farszu wg uznania podniebienia kucharza - wszystkiego z umiarem, tak by składniki dobrze ze sobą się komponowały, no i nie dominowała tylko kapusta. Podaję bułki na talerzu pod kołderką ręcznika papierowego, osobno na stół kladę: keczup, słodki sos chilli, oraz starkowany na malutkie wiórka ser żółty. Dodatki najlepiej dodawać po troszku do środka bułek - każdy nakłada sobie ile uważa za stosowne. Nie polecam kładzenia dodatków na wierzch bułki - smak gorszy, a i bułki nie da się wziąść w łapkę. Farsz zasadniczo może być inny, bardziej lub mniej mięsny, z serem żółtym nie przesadzać, bo wiadomo - lubi wypływać. Sama mam zamiar niedługo w podobny sposób zrobić coś ala hot dogi, albo nawet i coś ala hamburger. A więc jak zwykle, co do wyboru nadzienia ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Myślę, że z soczewicą byłyby też pyszne. Zachęcam szczerze do spróbowania - bo panierka na bułce tworzy chrupiącą skórkę, która jest przepyyyyyszna. Nie ma obaw - zębów nie połamiecie, a jeśli tłuszcz jest dość gorący, to buła nic a nic nie nasiąknie tłuszczem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bułeczki smażone wypasione*
Bottom