Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułeczki wiatraczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1160886" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Bułeczki wiatraczki</strong></span></p><p>[ATTACH=full]65901[/ATTACH]</p><p>Zaczyn:</p><p>175 g przennej mąki pełnoziarnistej</p><p>165 g mąki pszennej typ 550</p><p>230 ml wody</p><p>1g drożdzy</p><p>3 g soli</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>570 g zaczynu</p><p>10 g drożdzy</p><p>700 g mąki pszennej </p><p>40 g masła</p><p>15 g soli</p><p>400 g wody</p><p></p><p>1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin.</p><p>2.Wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki wsypujemy do maszyny do robienia chleba i włączamy obcję &quot;wyrabienie&quot;.</p><p>3.Ciasto dzielimy na 50 g kawałki i każdy z nich formujeny na 12 cm podłużne wałeczki. Nacinamy wzdłuż i wszerz i skręcamy o 180 stopni. Nacinamy nożem uwidoczniony teraz tawałek ciasta , tak by było symetrycznie.</p><p>Nakładamy drugi identycznie przygotowany kawałek ciasta pod kątem prostym i zakręcamy koncówki .</p><p>4.Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia (30 minut) .Skrapiamy wodą i pieczemy w temp 220 stopni przez 20 minut.</p><p></p><p>ps. Na ciasto może posłużyć jakikolwiek przepis na bułki o stosunkowo zwięzłej konsystencji (ciabata odpada)</p><p>Ps 2. Osobiście zastosowałem przepis z zakwasem.</p><p>Ps3. Przepis pochodzi z <a href="http://www.wildyeastblog.com/2011/05/05/shaping-a-pinwheel/" target="_blank">http://www.wildyeastblog.com/2011/05/05/shaping-a-pinwheel/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1160886, member: 140"] [SIZE=14][B]Bułeczki wiatraczki[/B][/SIZE] [ATTACH=full]65901[/ATTACH] Zaczyn: 175 g przennej mąki pełnoziarnistej 165 g mąki pszennej typ 550 230 ml wody 1g drożdzy 3 g soli Ciasto: 570 g zaczynu 10 g drożdzy 700 g mąki pszennej 40 g masła 15 g soli 400 g wody 1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. 2.Wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki wsypujemy do maszyny do robienia chleba i włączamy obcję "wyrabienie". 3.Ciasto dzielimy na 50 g kawałki i każdy z nich formujeny na 12 cm podłużne wałeczki. Nacinamy wzdłuż i wszerz i skręcamy o 180 stopni. Nacinamy nożem uwidoczniony teraz tawałek ciasta , tak by było symetrycznie. Nakładamy drugi identycznie przygotowany kawałek ciasta pod kątem prostym i zakręcamy koncówki . 4.Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia (30 minut) .Skrapiamy wodą i pieczemy w temp 220 stopni przez 20 minut. ps. Na ciasto może posłużyć jakikolwiek przepis na bułki o stosunkowo zwięzłej konsystencji (ciabata odpada) Ps 2. Osobiście zastosowałem przepis z zakwasem. Ps3. Przepis pochodzi z [URL="http://www.wildyeastblog.com/2011/05/05/shaping-a-pinwheel/"]http://www.wildyeastblog.com/2011/05/05/shaping-a-pinwheel/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Bułeczki wiatraczki
Top
Bottom