Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z duszą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1251749" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #9932CC"><strong>Bułeczki z duszą</strong></span></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]70752[/ATTACH]</p><p></p><p>-1 kg pszennej mąki</p><p>-0,5 l mleka</p><p>-15 dkg drożdży</p><p>-250 g masła</p><p>-10 żółtek</p><p>-szklanka cukru</p><p>-ćwierć łyżeczki soli</p><p></p><p>Drożdże rozmieszać w naczyniu ze szklanką mleka,dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Cukier z żółtkami i solą postawić w misce na ciepłej płycie kuchennej(albo na garnku z wrzącą wodą)i drewnianą łyżką mieszać kilka minut,aż powstanie pulchna,jasna masa.</p><p>Zdjąć z płyty,dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka.</p><p>Wyrabiać około 30 minut ,gdy ciasto stanie się pulchne,dodać rozpuszczone,schłodzone masło i wyrabiać tak długo,aż ciasto nie będzie się lepić do rąk.</p><p>Po wyrobieniu postawić w ciepłym miejscu,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.</p><p>Z ciasta formować bułeczki,nakładać dowolne nadzienie,zalepić i rozkładać na podsypanej mąką stolnicy.</p><p>Powinno wyjść około 50 bułeczek (nawet więcej)</p><p>Przed wstawieniem do pieca posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem,posypać grubym cukrem.</p><p>Podczas pieczenia obserwować czy rosną i pilnować żeby się nie przypaliły.</p><p></p><p>Piec w temp.180 C</p><p></p><p>Jako &quot;dusza&quot; mogą być jagody,biały ser,ostatnio dawałam nadzienie makowe,dżem.</p><p></p><p><span style="color: #9932CC">Przed pieczeniem nie smarowałam jajkiem,tylko po upieczeniu smarowałam rzadkim lukrem</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1251749, member: 421"] [SIZE=14][COLOR=#9932CC][B]Bułeczki z duszą[/B][/COLOR][/SIZE] [ATTACH=full]70752[/ATTACH] -1 kg pszennej mąki -0,5 l mleka -15 dkg drożdży -250 g masła -10 żółtek -szklanka cukru -ćwierć łyżeczki soli Drożdże rozmieszać w naczyniu ze szklanką mleka,dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Cukier z żółtkami i solą postawić w misce na ciepłej płycie kuchennej(albo na garnku z wrzącą wodą)i drewnianą łyżką mieszać kilka minut,aż powstanie pulchna,jasna masa. Zdjąć z płyty,dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka. Wyrabiać około 30 minut ,gdy ciasto stanie się pulchne,dodać rozpuszczone,schłodzone masło i wyrabiać tak długo,aż ciasto nie będzie się lepić do rąk. Po wyrobieniu postawić w ciepłym miejscu,przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułeczki,nakładać dowolne nadzienie,zalepić i rozkładać na podsypanej mąką stolnicy. Powinno wyjść około 50 bułeczek (nawet więcej) Przed wstawieniem do pieca posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem,posypać grubym cukrem. Podczas pieczenia obserwować czy rosną i pilnować żeby się nie przypaliły. Piec w temp.180 C Jako "dusza" mogą być jagody,biały ser,ostatnio dawałam nadzienie makowe,dżem. [COLOR=#9932CC]Przed pieczeniem nie smarowałam jajkiem,tylko po upieczeniu smarowałam rzadkim lukrem[/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z duszą
Bottom