Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z jagodami (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 91650" data-attributes="member: 128"><p><strong>Buleczki z jagodami</strong></p><p></p><p>Moje ulubione jagodzianki, w jagodowym sezonie robie je bardzo czesto, ale smaczne sa rowniez z mrozonymi jagodami</p><p></p><p><strong>składniki</strong></p><p>500g maki</p><p>2 zoltka</p><p>1 bialko</p><p>1/2 kostki rozpuszczonego masla</p><p>1 lyzka oleju</p><p>1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy</p><p>cukier waniliowy</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1 szklanka letniego mleka</p><p></p><p>2 szklanki jagod</p><p>cukier do smaku</p><p></p><p><strong>sposób przygotowania</strong></p><p></p><p>Zrobic zaczyn z drozdzy, lyzeczki cukru, lyzki maki i 1/4 szklanki mleka. Zostawic do wyrosniecia, a w tym czasie przesiac make do duzej miski, dodac cukier, zoltka, bialko, szczypte soli, wlac wyrosniety rozczyn i dokladnie wymieszac. Dodac olej i letnie, rozpuszczone maslo i wyrabiac ciasto, az bedzie gladkie, elastyczne i lsniace. Zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.</p><p>Wylozyc wyrosniete ciasto na stolnice, uformowac walek i pokroic na rowne plasterki. Kazdy plasterek lekko rozciagnac formujac cienki placuszek, klasc lyzke jagod zmieszanych z cukrem i dobrze zalepiac, ksztaltujac lekko splaszczone kule. Ukladac na wysmarowanej maslem blasze, przykryc sciereczka i zostawic do ponownego wyrosniecia. Gdy ladnie podrosna, piec w temperaturze 180&ordm;C przez okolo 15 minut.</p><p></p><p><strong>dodatkowe informacje</strong></p><p></p><p>Buleczki mozna posmarowac zoltkiem rozkloconym z 2 lyzkami slodkiej smietanki lub posypac kruszonka, ale takie zwykle sa rownie pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 91650, member: 128"] [B]Buleczki z jagodami[/B] Moje ulubione jagodzianki, w jagodowym sezonie robie je bardzo czesto, ale smaczne sa rowniez z mrozonymi jagodami [B]składniki[/B] 500g maki 2 zoltka 1 bialko 1/2 kostki rozpuszczonego masla 1 lyzka oleju 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 2 szklanki jagod cukier do smaku [B]sposób przygotowania[/B] Zrobic zaczyn z drozdzy, lyzeczki cukru, lyzki maki i 1/4 szklanki mleka. Zostawic do wyrosniecia, a w tym czasie przesiac make do duzej miski, dodac cukier, zoltka, bialko, szczypte soli, wlac wyrosniety rozczyn i dokladnie wymieszac. Dodac olej i letnie, rozpuszczone maslo i wyrabiac ciasto, az bedzie gladkie, elastyczne i lsniace. Zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. Wylozyc wyrosniete ciasto na stolnice, uformowac walek i pokroic na rowne plasterki. Kazdy plasterek lekko rozciagnac formujac cienki placuszek, klasc lyzke jagod zmieszanych z cukrem i dobrze zalepiac, ksztaltujac lekko splaszczone kule. Ukladac na wysmarowanej maslem blasze, przykryc sciereczka i zostawic do ponownego wyrosniecia. Gdy ladnie podrosna, piec w temperaturze 180ºC przez okolo 15 minut. [B]dodatkowe informacje[/B] Buleczki mozna posmarowac zoltkiem rozkloconym z 2 lyzkami slodkiej smietanki lub posypac kruszonka, ale takie zwykle sa rownie pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z jagodami (bajaderka)
Top
Bottom