Bułeczki z nadzieniem lub pączki oszczędne.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
DSCN0154.JPG

DSCN0155.JPG

1/2kg mąki tortowej
2,5-3dag drożdży świeżych
3 łyżki oleju(lub miękkie masło)
2 jajka
1 szklanka mleka
2-3 łyżki cukru
kilka kropel olejku( nie musi być)
1 łyżka spirytusu(nie musi być)
szczypta soli

Ciasto można wyrobić ręcznie lub maszynowo.

Metoda maszynowa:

Drożdże świeże rozpuścić z 3 łyżkami letniej wody i odrobiną cukru.
Do wiaderka maszyny wkładać po kolei:eek:lej, jajka,mleko, olejek, spirytus, sół, cukier, przesianą mąkę, a na końcu drożdże.
Wyrabiać na programie; ciasto rosnące;(ja trzymałam 1h) , następnie wyjąć na omączony blat i podzielić na 2 części(1część przełożyć do miski i przykryć ściereczką).Połowę ciasta podzielić na 6 równych kawałków.
Każdy rozpłaszczyć dłonią i nakładać nadzienie;np. jagody zmieszane z cukrem i odrobiną bułki tartej-lub wiśnie z konfitury albo co kto lubi i zlepiać bułeczki.Układać na blasze wyłożonej papierem i odczekać jeszcze niech podrosną.To samo zrobić z drugą połową ciasta.Posmarować bułeczki rozbełtanym żółtkiem.Piec,w temp.
190st.C przez 18-20 min.PO ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Metoda ręczna:

Zrobić rozczyn z drożdży, wody i cukru i po kilku min. połączyć wszystkie składniki ciasta.
Wyrobić dobrze aż bedzie odchodziło od ścianek naczynia. Odstawić do podwojenia objętości pod przykryciem.Następnie postępować jak przy metodzie maszynowej.

Z tego samego ciasta robię pączki nadziewane np. powidłami śliwkowymi- wychodzi ok.27-28sztuk.

Z tego samego ciasta robię -Kluski na parze-wychodzi 24 kluski.

Ciasto lekko rozwałkować i wycinać szklanką krążki.Na garnku z wrzątkiem obwiązanym gazą
układać kluski i przykryć odpowiednio dobraną miską.Parowaćok.15 min.Ostrożnie zdjąć miskę, a kluski przełożyć na talerz i od razu podawać np. polane sosem jagodowym.

Wszystkie 3 warianty serdecznie polecam.

Załączniki

• DSCN0154.JPG
    DSCN0154.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 2
  • DSCN0155.JPG
    DSCN0155.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jedno ciasto a tyle zastosowań. SUper
daumen.gif

Przypomniały mi się parowce mojej babci. O ludzieeee jakie to pyszne było...
mniam.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Ilona @ 11 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726687Jedno ciasto a tyle zastosowań. SUper
daumen.gif

Przypomniały mi się parowce mojej babci. O ludzieeee jakie to pyszne było...
mniam.gif
U mnie najlepsze parowce robiła mama, a ja chciałam jej dorównać i myślę, że częściowo mi się udało_Ostatnio robiłam tylko dla 2 osób, więc zrobiłam z połowy ciasta parowańce(12 szt), a z reszty jagodzianki.
mniam.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Z tego samego ciasta, wzbogaconego o startą skórkę z połowy cytryny i 1 łyżkę cukru więcej
-upiekłam placek ze śliwkami, jeżynami i kruszonką.

Kruszonka to:10dag mąki, 5dag cukru i 5dag masła.

Śliwek około 1kg

Piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 38x28cm,
Temperatura pieczenia 180 st.C- piec 40 min.
Zamiast spirytusu dałam łyżkę rumu.Wyszło pyszne.
lecker.gif

DSCN0221.JPG

DSCN0222.JPG

Załączniki

• DSCN0221.JPG
    DSCN0221.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 1
  • DSCN0222.JPG
    DSCN0222.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 1

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie
icon_redface.gif
Dałam ok 300 g mąki, mleko waniliowe + trochę wody + skondensowane, ciut więcej cukru, jedno jajko i jedno żółtko. Podlałam od serca panem Walkerem, smarowałam mlekiem skondensowanym i na pniu posypywałam cukrem.

Najlepsze lekko podgrzane w mikrofali
icon_mrgreen.gif

DSCN3994_copy.jpg

Załączniki

• DSCN3994_copy.jpg
    DSCN3994_copy.jpg
    32.3 KB · Wyświetleń: 0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
mariaanna @ 12 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737612Zapach drożdżowego ciasta działa na mnie jak balsam, a myśli krążą nad rodzinnym domem.Cudowne uczucie.
wink.gif
O taaak! A jeszcze jak jest jesień albo zima, za oknem pada, a tu książka i ciepłe drożdżowe, hmm, drożdże są lepszym poprawiaczem nastroju niż czekolada
icon_mrgreen.gif

Azazelle @ 12 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737634Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie
icon_redface.gif
Dałam ok 300 g mąki, mleko waniliowe + trochę wody + skondensowane, ciut więcej cukru, jedno jajko i jedno żółtko. Podlałam od serca panem Walkerem, smarowałam mlekiem skondensowanym i na pniu posypywałam cukrem.

icon_mrgreen.gif

Pokaż załącznik 30812
Prześliczne...
lecker.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Azazelle @ 12 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=737634Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie
icon_redface.gif

icon_mrgreen.gif

Pokaż załącznik 30812
Azazelle-cudne zdjęcie.Ja też często coś zmieniam i eksperymentuję.Do ciasta z kruszonką - dałam 1 jajko i 1 żółtko, a zamiast oleju -masło.Lubię też dodawać skórkę cytrynową do ciasta drożdżowego, a nawet sok cytrynowy.Najważniejsze , żeby smakowało.
wink.gif

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Mariaanna dzięki za przepis.
Dzisiaj zrobiłam pączki na parze z nadzieniem różanym. Do tego polałam masełkiem z odrobiną cukru pudru i cukru waniliowego. I oczywiście migdały - doskonale pasują do róży. Mojemu mężczyźnie po prostu uszy się trzęsły, tak zajadał!

Jak widać na załączonym obrazku, mam problem z ładnym nadzianiem. Może jakieś rady?

Załączniki

• p_czki_z_g_ry.JPG
    p_czki_z_g_ry.JPG
    841.7 KB · Wyświetleń: 0
  • p_czki_z_boku.JPG
    p_czki_z_boku.JPG
    895.7 KB · Wyświetleń: 0
  • parowar.JPG
    parowar.JPG
    887.6 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Sylvko- bardzo się cieszę, że smakowało mężowi.
Jeśli chodzi o nadziewanie to myślę, że to kwestia wprawy.
Klusek na parze nie nadziewam ale ta sama metoda dotyczy wszystkich wyrobów.
Farsz powinien być gęsty i ułożony na środku placuszka. Jedną dłonią podtrzymuję
krążek ciasta, a drugą chwytam jego brzegi razem i lekko skręcam aby dobrze
się skleiło. Kładę sklejeniem, w dół. Następnym razem będzie łatwiej.
mniam.gif

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Mariaanna,
znowu to zrobiłam. Popełniłam ten słodki grzech i upiekłam pączki. Dziękuję za radę z nadziewaniem, rzeczywiście zakręcenie bardzo pomaga. Zresztą sama zobacz
icon_mrgreen.gif
:

Załączniki

• paczki_pieczone.JPG
    paczki_pieczone.JPG
    849.3 KB · Wyświetleń: 0

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
A dzisiaj wzięłam je do pracy. Pracuję z samymi facetami, więc mam 100% gwarancję, że będzie im smakować
icon_mrgreen.gif

Jednak na te pączki zareagowali szczególnie entuziastycznie... A jak mlaskali (właściwie mlaskają, bo ostały się jeszcze trzy sztuki).
Generalnie jeszcze raz dzięki. Przepis super!

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Sylvko-pączki super, a najważniejsze ,że smakowały.Mam jeszcze jeden przepis na pączki(trochę mniej oszczędny) z którego korzystam najczęściej. Jeśli chcesz to mogę go podać , w wolnej chwili.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy