- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0


1/2kg mąki tortowej
2,5-3dag drożdży świeżych
3 łyżki oleju(lub miękkie masło)
2 jajka
1 szklanka mleka
2-3 łyżki cukru
kilka kropel olejku( nie musi być)
1 łyżka spirytusu(nie musi być)
szczypta soli
Ciasto można wyrobić ręcznie lub maszynowo.
Metoda maszynowa:
Drożdże świeże rozpuścić z 3 łyżkami letniej wody i odrobiną cukru.
Do wiaderka maszyny wkładać po kolei
Wyrabiać na programie; ciasto rosnące;(ja trzymałam 1h) , następnie wyjąć na omączony blat i podzielić na 2 części(1część przełożyć do miski i przykryć ściereczką).Połowę ciasta podzielić na 6 równych kawałków.
Każdy rozpłaszczyć dłonią i nakładać nadzienie;np. jagody zmieszane z cukrem i odrobiną bułki tartej-lub wiśnie z konfitury albo co kto lubi i zlepiać bułeczki.Układać na blasze wyłożonej papierem i odczekać jeszcze niech podrosną.To samo zrobić z drugą połową ciasta.Posmarować bułeczki rozbełtanym żółtkiem.Piec,w temp.
190st.C przez 18-20 min.PO ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Metoda ręczna:
Zrobić rozczyn z drożdży, wody i cukru i po kilku min. połączyć wszystkie składniki ciasta.
Wyrobić dobrze aż bedzie odchodziło od ścianek naczynia. Odstawić do podwojenia objętości pod przykryciem.Następnie postępować jak przy metodzie maszynowej.
Z tego samego ciasta robię pączki nadziewane np. powidłami śliwkowymi- wychodzi ok.27-28sztuk.
Z tego samego ciasta robię -Kluski na parze-wychodzi 24 kluski.
Ciasto lekko rozwałkować i wycinać szklanką krążki.Na garnku z wrzątkiem obwiązanym gazą
układać kluski i przykryć odpowiednio dobraną miską.Parowaćok.15 min.Ostrożnie zdjąć miskę, a kluski przełożyć na talerz i od razu podawać np. polane sosem jagodowym.
Wszystkie 3 warianty serdecznie polecam.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: