Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Bułeczki z patelni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Roman" data-source="post: 1354893" data-attributes="member: 19560"><p>Kiedy zaczelam uzywac zakwasu do pieczenia zawsze resztki wyrzucalm do smieci. Maka nie jest droga</p><p>ale jednak to zawsze marnowanie czegos co moze byc wykorzystane.</p><p>W USA bardzo popularnym produktem sa English muffins wiec wyszukalam w necie przepis z wykorzystaniem </p><p>zakwasu i musze przyznac ze trafilam w dziesiatka; </p><p>Tradycyjnie English muffin jest zapiekany ale ja lubie nawet bez zapiekania dla mnie to takie buleczki.</p><p>A teraz przepis;</p><p>Orginal tutaj;</p><p></p><p></p><p><a href="http://www.wildyeastblog.com/2007/09/11/sourdough-english-muffins/" target="_blank">http://www.wildyeastblog.com/2007/09/11/so...nglish-muffins/</a></p><p></p><p></p><p></p><p>Sponge;</p><p>110g zakwasu (100% hydration)</p><p>160g maki</p><p>100g maki razowej</p><p>276g mleka (ja uzywam 1/2 mleka 1/2 maslanki)</p><p></p><p>wymieszac wszystkie skladniki i odstawic na 8 godzin lub noc.</p><p></p><p>Dodajemy do sponge;</p><p>75g maki</p><p>3/4 lyzeczki soli</p><p>1 lyzeczka sody do piecznia</p><p>1 1/2 lyzeczki miodu</p><p></p><p>Ugniatamy ciasto przez 7-8 min az bedzie dobrze wyrobione i gladkie.</p><p>Ciasto bedze miekie ale starajmy sie nie dosypywac za duzo maki tylko na tyle </p><p>zeby bylo nam wygodnie formowac muffenki.</p><p></p><p>Podsypac stolnice maka i rozwalkowac ciasto na 1 cm wycinac koleczka.</p><p></p><p>Jesli mamy parchment papier posypujemy go maka semolina lub kukurydziana ale grubo zmielona.</p><p></p><p>Odstawiamy do wyrosnieca 45-60 mi.</p><p>Jesli mamy elektryczna patelnie ustawiamy na 175C moze troszeczke nizej.</p><p>Na zwyklej patelni musimy troszeczke experymontowac zeby ustawic odpowiednia temp.</p><p>piec 7-8 min na kazdej stronie.</p><p></p><p>Smacznego!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Roman, post: 1354893, member: 19560"] Kiedy zaczelam uzywac zakwasu do pieczenia zawsze resztki wyrzucalm do smieci. Maka nie jest droga ale jednak to zawsze marnowanie czegos co moze byc wykorzystane. W USA bardzo popularnym produktem sa English muffins wiec wyszukalam w necie przepis z wykorzystaniem zakwasu i musze przyznac ze trafilam w dziesiatka; Tradycyjnie English muffin jest zapiekany ale ja lubie nawet bez zapiekania dla mnie to takie buleczki. A teraz przepis; Orginal tutaj; [URL="http://www.wildyeastblog.com/2007/09/11/sourdough-english-muffins/"]http://www.wildyeastblog.com/2007/09/11/so...nglish-muffins/[/URL] Sponge; 110g zakwasu (100% hydration) 160g maki 100g maki razowej 276g mleka (ja uzywam 1/2 mleka 1/2 maslanki) wymieszac wszystkie skladniki i odstawic na 8 godzin lub noc. Dodajemy do sponge; 75g maki 3/4 lyzeczki soli 1 lyzeczka sody do piecznia 1 1/2 lyzeczki miodu Ugniatamy ciasto przez 7-8 min az bedzie dobrze wyrobione i gladkie. Ciasto bedze miekie ale starajmy sie nie dosypywac za duzo maki tylko na tyle zeby bylo nam wygodnie formowac muffenki. Podsypac stolnice maka i rozwalkowac ciasto na 1 cm wycinac koleczka. Jesli mamy parchment papier posypujemy go maka semolina lub kukurydziana ale grubo zmielona. Odstawiamy do wyrosnieca 45-60 mi. Jesli mamy elektryczna patelnie ustawiamy na 175C moze troszeczke nizej. Na zwyklej patelni musimy troszeczke experymontowac zeby ustawic odpowiednia temp. piec 7-8 min na kazdej stronie. Smacznego!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Bułeczki z patelni
Bottom