Bułeczki z serem i szynką

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,368
225
63
Ciasto:
250 g zakwasu pszennego,
200 g letniej wody,
5 g drożdży,
30 g topionego masła,
5 g soli,
500 g mąki pszennej chlebowej

edit: Można upiec bez zakwasu, wówczas 20 g drożdży + 400 g wody, reszta składników bez zmian

Wyrobić ciasto z podanych składników, aż będzie odstawać od ścianek miski. Odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto powinno być podrośnięte.
Wyjąć z miski, rozpłaszczyć na blacie i podzielić na 12 części. Uformować 12 kul i odstawić do wyrośnięcia.



Polewa:
100 g drobno tartego sera ( w oryginale ementaler),
100 g wędzonej surowej szynki pokrojonej w kostkę,
50 g śmietany lub jogurtu
Szynkę wsypać na patelnię i lekko obsmażyć, tyle żeby straciła surowość ( równie dobrze sprawdza sie surowy wędzony boczek chudy). Ostudzić. Wymieszać z jogurtem i serem.

Wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć dłonią i nałożyć polewę, najwygodniej szerokim nożem.
Wstawić do naparowanego piekarnika ( lub wrzucić kilka kostek lodu) rozgrzanego do 200 stopni .
Po 15 minutach piekarnik otworzyć, bułeczki spryskać z wierzchu wodą i piec następne 15 minut.
Studzić na kratce. Następnego dnia można je odgrzać zawinięte w folię aluminiową.

bulki_z_serem_i_szynka_cc.jpg

Przepis pochodzi od piekarza z Essen, historię opowiedzialam tu
 

Załączniki

  • bulki_z_serem_i_szynka_cc.jpg
    bulki_z_serem_i_szynka_cc.jpg
    45.5 KB · Wyświetleń: 49
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
931
0
16
Znam je doskonale, sa przepyszne, upieke na niedziele. Zawsze kupujemy je w Alei Center w Remsheidzie, gdzie zatrzymujemy sie na nocleg w drodze do Polski...
Dzieki za zamieszczenie przepisu!
 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Qd tam ma być tylko 5 gr (0,5 dkg) drożdży?
Sorry ze pytam ale tak jakos mało mi się to wydaje
icon_smile.gif

I jeszcze pytanko: czy można ciasto wyrobić i na noc do lodówki włożyc do rośnięcia a rano upiec czy zdecydowanie nie?
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,368
225
63
Kręciołek @ 10 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986402Qd tam ma być tylko 5 gr (0,5 dkg) drożdży?
Sorry ze pytam ale tak jakos mało mi się to wydaje
icon_smile.gif

I jeszcze pytanko: czy można ciasto wyrobić i na noc do lodówki włożyc do rośnięcia a rano upiec czy zdecydowanie nie?
Tak, 5 g drozdzy, wspomozenie zakwasu, ja dzis nastawilam na samym zakwasie
icon_smile.gif

ale skoro sie boisz, a moze nie masz zakwasu - uzyj samych drozdzy 20-21 g i 250 - 300 ml wody
drozdze zwyczjanie rozpuscic w wodzie.
Nie praktykowalam dotychczas lodowkowania tego ciasta, ale inne sie daja, to czemu to nie?
Tylko polewe wowczas daj dopiero rano, ja przed samym pieczeniem sie naklada, tak na srodek bulki ale dosc hojnie, ona potem splywa podczas pieczenia
No i koniecznie daj znac co wyszlo!
powdzenia
qd
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Aaa, widziałam je u Ciebie na blogu, bardzo ładne
icon_biggrin.gif

Wstawię je sobie do kolejki przepisów "do zrobienia"
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,368
225
63

Załączniki

  • buleczki_z_szynka_i_serem_cc.jpg
    buleczki_z_szynka_i_serem_cc.jpg
    39.4 KB · Wyświetleń: 24

mexikana

Member
Sty 15, 2008
6,761
0
0
podnosze, bede robic dzieckom na kolacje
 

mexikana

Member
Sty 15, 2008
6,761
0
0
juz okruszka po nich nie ma
P6220351.jpg
wyszly przepyszne
lecker.gif

robilam bez zakwasu, czesc z salami a czesc z samym serem,
dziekuje za przepis
cvety.gif
 

Załączniki

  • P6220351.jpg
    P6220351.jpg
    219.5 KB · Wyświetleń: 32

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,368
225
63
Elle @ 9 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240020Te bułki mają chrupiącą skórkę?
Świeże mają lekko chrupiącą, zresztą ta skórka serowa powinna wyjść cieniutka i nie wysuszona; po to sie rozprowadza ser jogurtem i po drodze pryska woda.
Zdarzylo mi sie w Schwedt zjesc takie bulki z innej firmy, nie byly smaczne, ser i szynka wysuszone, ciasto zbite...
Widac jest to jednak tajemnica fachu
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,368
225
63
qd @ 10 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1240041Świeże mają lekko chrupiącą, zresztą ta skórka serowa powinna wyjść cieniutka i nie wysuszona; po to sie rozprowadza ser jogurtem i po drodze pryska woda.
Zdarzylo mi sie w Schwedt zjesc takie bulki z innej firmy, nie byly smaczne, ser i szynka wysuszone, ciasto zbite...
Widac jest to jednak tajemnica fachu
icon_smile.gif
\

Podnoszę, z zapominalstwa nie mam zakwasu pszennego, będę na zytnim ( maka zurkowa 1450) piekla. Co to bedzie?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,727
420
83
Jejuuuuuu... :lecker::lecker::lecker:
 
  • Dzięki
Reakcje: qd