Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bułeczki z serem i szynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 986228" data-attributes="member: 692"><p><strong>Ciasto:</strong> </p><p>250 g zakwasu pszennego, </p><p>200 g letniej wody, </p><p>5 g drożdży, </p><p>30 g topionego masła, </p><p>5 g soli, </p><p>500 g mąki pszennej chlebowej</p><p></p><p>edit: Można upiec bez zakwasu, wówczas 20 g drożdży + 400 g wody, reszta składników bez zmian</p><p></p><p>Wyrobić ciasto z podanych składników, aż będzie odstawać od ścianek miski. Odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto powinno być podrośnięte. </p><p>Wyjąć z miski, rozpłaszczyć na blacie i podzielić na 12 części. Uformować 12 kul i odstawić do wyrośnięcia.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Polewa:</strong> </p><p>100 g drobno tartego sera ( w oryginale ementaler), </p><p>100 g wędzonej surowej szynki pokrojonej w kostkę, </p><p>50 g śmietany lub jogurtu</p><p>Szynkę wsypać na patelnię i lekko obsmażyć, tyle żeby straciła surowość ( równie dobrze sprawdza sie surowy wędzony boczek chudy). Ostudzić. Wymieszać z jogurtem i serem. </p><p></p><p>Wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć dłonią i nałożyć polewę, najwygodniej szerokim nożem. </p><p>Wstawić do naparowanego piekarnika ( lub wrzucić kilka kostek lodu) rozgrzanego do 200 stopni .</p><p>Po 15 minutach piekarnik otworzyć, bułeczki spryskać z wierzchu wodą i piec następne 15 minut. </p><p>Studzić na kratce. Następnego dnia można je odgrzać zawinięte w folię aluminiową.</p><p></p><p>[ATTACH=full]53426[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi od piekarza z Essen, historię opowiedzialam <a href="http://kulinarki.blogspot.com" target="_blank">tu</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 986228, member: 692"] [B]Ciasto:[/B] 250 g zakwasu pszennego, 200 g letniej wody, 5 g drożdży, 30 g topionego masła, 5 g soli, 500 g mąki pszennej chlebowej edit: Można upiec bez zakwasu, wówczas 20 g drożdży + 400 g wody, reszta składników bez zmian Wyrobić ciasto z podanych składników, aż będzie odstawać od ścianek miski. Odstawić na godzinę. Po godzinie ciasto powinno być podrośnięte. Wyjąć z miski, rozpłaszczyć na blacie i podzielić na 12 części. Uformować 12 kul i odstawić do wyrośnięcia. [B]Polewa:[/B] 100 g drobno tartego sera ( w oryginale ementaler), 100 g wędzonej surowej szynki pokrojonej w kostkę, 50 g śmietany lub jogurtu Szynkę wsypać na patelnię i lekko obsmażyć, tyle żeby straciła surowość ( równie dobrze sprawdza sie surowy wędzony boczek chudy). Ostudzić. Wymieszać z jogurtem i serem. Wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć dłonią i nałożyć polewę, najwygodniej szerokim nożem. Wstawić do naparowanego piekarnika ( lub wrzucić kilka kostek lodu) rozgrzanego do 200 stopni . Po 15 minutach piekarnik otworzyć, bułeczki spryskać z wierzchu wodą i piec następne 15 minut. Studzić na kratce. Następnego dnia można je odgrzać zawinięte w folię aluminiową. [ATTACH=full]53426[/ATTACH] Przepis pochodzi od piekarza z Essen, historię opowiedzialam [URL="http://kulinarki.blogspot.com"]tu[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bułeczki z serem i szynką
Top
Bottom