Bułeczki z serem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
drs8.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 500 g mąki (brałam luksusową Lubelli, tj. typ 550) + 2 łyżki na zaczyn
* 280 - 300 ml mleka
* 2 żółtka (duże) lub 3 (jak małe)
* 4 łyżki cukru
* 30 - 40 g drożdży
* 70 g masła
* szczypta soli

Ser:

* 500 g sera
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 3 łyżki cukru ( cukier wg własnego smaku dać)
* 1 łyżka (z małą górką) budyniu waniliowego
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć do naczynia , dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dodać ok. 150 ml. ciepłego mleka i dobrze razem wymieszać a następnie odstawić na kilka minut, aby zaczyn ruszył.

Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić na puszystą i bardzo gęstą masę z pozostałym cukrem i dodać do mąki. Dodać również zaczyn i trochę mleka ok. 100ml. (wystarczy jak jest letnie). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy i stopniowo dodajemy pozostałe mleko. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do ciasta partiami (na 3, 4 razy), ciągle wyrabiając. Kolejną partię masła dodajemy, jak pierwsze masło dokładnie wchłonie się w ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od dłoni (u mnie miski)
Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Dobrze wyrobione ciasto, już po 20-30 minutach podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (może trochę mniej). Staramy się jak najmniej podsypywać mąką (mnie wystarczyła odrobina mąki, bo ciasto praktycznie nie klei się).

Ser dokładnie rozdrobnić (można przez maszynkę lub praskę do ziemniaków), dodać jajko i żółtko, cukier, budyń i ekstrakt. Dokładnie wymieszać razem.

Szeroką szklanką wycinamy kółka, a w tych kółkach wycinamy drugie kółka, szklanką trochę węższą. Powstałe obrzeże skręcamy w dłoniach, tak jak sznurek i łączymy końce (składamy na pół, łapiemy oba końce w obie ręce i skręcamy niczym sznurek). Układamy wokół brzegu mniejszego kółka, które wcześniej smarujemy białkiem. Powstała nam taka niby studnia, do której wkładamy teraz ser.
Bułki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie posmarować białkiem (tym co zostało od sera) i upiec w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 20 - 25 minut.

Z tej porcji ciasta wyszło mi dwie blaszki bułeczek, więc możemy na blat wyjąć 1/2 ciasta i formować bułki, a reszta ciasta dalej sobie rośnie.

drs11.JPG

a żeby nie wywalać pozostałych dwóch białek, to możemy od razu upiec ciasteczka suworowskie

Załączniki

• drs8.JPG
    drs8.JPG
    120.2 KB · Wyświetleń: 3
  • drs11.JPG
    drs11.JPG
    109.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
A czy można je zrobić z makiem albo z budyniem ?
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
icon_redface.gif
czy Ty Owieczko widzisz jak się zarumieniłam ? Takiego cudnego komplementu, to jak żyję ...-dzisiąt i kilka lat, to jeszcze nie słyszałam
bussi.gif

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Krysiu fajny przepis super bułeczki ,ale to wykonanie ( a można te bułeczki jakos inaczej formowac tzn prościej bo to splatanie niby sznureczek ma wyjśc to ja przyznaje ale nie kumam o co tak naprawde biega Krysiu.Podpowiedz prosze jakis prostszy sposób dla tych mnie zdolnych jak ja ).

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Ludzie!! Jakie przecudowne cudo!! Doznalam slinotoku. Obiecalam sobie, ze w czasie Postu ogranicze wypieki slodkie, ale trodno... musze zrobic te buleczki w sobote! A do soboty beda mi sie snily nocami
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ila 45 @ 18 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=946307Krysiu fajny przepis super bułeczki ,ale to wykonanie ( a można te bułeczki jakos inaczej formowac tzn prościej bo to splatanie niby sznureczek ma wyjśc to ja przyznaje ale nie kumam o co tak naprawde biega Krysiu.Podpowiedz prosze jakis prostszy sposób dla tych mnie zdolnych jak ja ).
Ty nie mów tego głośno, że jesteś mniej zdolna.
icon_mrgreen.gif
A prościej można by np. tak: Wycinasz szklanką lub jakąś foremką z karbowanym brzegiem (żeby było bardzie ozdobnie
icon_wink.gif
). W co drugim wycinasz w środku kółeczko np. kieliszkiem. Teraz układasz to całe kółko, smarujesz białkiem i na to układasz to kółko z wyciętą dziurką (tym kieliszkiem). Wszystko pięknie sklei się do kupy i też masz "studnię", w którą ładujesz nadzienie.

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
Dzięki wielkie nio teraz to co innego i moge powiedziec że jestem juz w domu) , dziękuje Ci Krysiu że mi to tak ładnie podpowiedziałas , jeteś Kochana
anbetung.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maria z Łeby @ 18 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=946351Nie tylko Ty, Krysia to niedościgniona mistrzyni apetycznych wypieków, że też mieszka taaaak daleko
icon_frown.gif
.
Nigdy nie wiadomo, czy nie zmienię miejsca zamieszkania
icon_lol.gif
Intensywnie szukam pracy, bo tu gdzie pracuję to nie brałam wynagrodzenia już od 5 miesięcy. Za chwilę braknie mi na suchy chleb. I kto wie czy za tym chlebem nie będę musiała ruszyć w Polskę.
icon_sad.gif

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Krystyno Twoje bułeczki wprost rozpływają się w ustach
anbetung.gif
Są pyszne
lecker.gif
, napewno niedługo będzie powtórka.
A to moje zdjątko z odrobiną lukru :

DSC00407.JPG

Załączniki

• DSC00407.JPG
    DSC00407.JPG
    205.8 KB · Wyświetleń: 1

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Nie chcę nabijać sobie postów, podlizywać się także nie mam zamiaru, ale muszę, muszę to napisać: Krystyno, wielka z Ciebie kobieta (metaforycznie oczywiśćie;-)). Każego Twojego przepisu jestem pewna, a mimo wszystko ciągle się zaskakuję, bo efekty przekraczają moje wyobrażenia. Tu było podobnie - bułeczki pochłonęli u mnie w dwie godzinki.
Może załołożysz cukiernię i nie będziesz musiała męczyć się w niefajnej pracy?
icon_biggrin.gif
Przy Twoich recepturach, sukces gwarantowany.

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Krystyno, poczyniłam! Ciasto zagniotłam wczoraj i wstawiłam na noc do lodówki. Ciasto zagniatało się wspaniale i szybko zaczęło odchodzić i od ręki i od miski, fanastyczna elastyczna konsystencja, do wałkowania i wykrawania bardzo wygodna.

Rano wyciagnęłam ciasto wyrośnięte już bardzo z lodówki i rozwałkowałam- rzeczywiście podsypałam odrobiną mąki, więcej nie trzeba było.

Miałam tylko problem z masą serową, została mi jej połowa, ale upiekłam z niej serniczki w foremkach muffinkowych:)

droser1.jpg

droser2.jpg

Krystyno, buziaki i podziękowania
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Owieczko, piękne bułeczki Ci wyszły
mniam.gif

Mnie wlazło tyle masy serowej ile napisałam. No, może 1 łyżka została. Tylko że, miałam jakiś taki byle jaki, suchy ser i może dlatego ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy