Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 946057" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]49723[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g mąki (brałam luksusową Lubelli, tj. typ 550) + 2 łyżki na zaczyn</p><p>* 280 - 300 ml mleka</p><p>* 2 żółtka (duże) lub 3 (jak małe)</p><p>* 4 łyżki cukru</p><p>* 30 - 40 g drożdży</p><p>* 70 g masła</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Ser:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g sera</p><p>* 1 jajko</p><p>* 1 żółtko</p><p>* 3 łyżki cukru ( cukier wg własnego smaku dać)</p><p>* 1 łyżka (z małą górką) budyniu waniliowego</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Drożdże rozkruszyć do naczynia , dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dodać ok. 150 ml. ciepłego mleka i dobrze razem wymieszać a następnie odstawić na kilka minut, aby zaczyn ruszył.</p><p></p><p>Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić na puszystą i bardzo gęstą masę z pozostałym cukrem i dodać do mąki. Dodać również zaczyn i trochę mleka ok. 100ml. (wystarczy jak jest letnie). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy i stopniowo dodajemy pozostałe mleko. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do ciasta partiami (na 3, 4 razy), ciągle wyrabiając. Kolejną partię masła dodajemy, jak pierwsze masło dokładnie wchłonie się w ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od dłoni (u mnie miski)</p><p>Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Dobrze wyrobione ciasto, już po 20-30 minutach podwoi swoją objętość.</p><p></p><p>Wyrośnięte ciasto, wykładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (może trochę mniej). Staramy się jak najmniej podsypywać mąką (mnie wystarczyła odrobina mąki, bo ciasto praktycznie nie klei się).</p><p></p><p>Ser dokładnie rozdrobnić (można przez maszynkę lub praskę do ziemniaków), dodać jajko i żółtko, cukier, budyń i ekstrakt. Dokładnie wymieszać razem.</p><p></p><p>Szeroką szklanką wycinamy kółka, a w tych kółkach wycinamy drugie kółka, szklanką trochę węższą. Powstałe obrzeże skręcamy w dłoniach, tak jak sznurek i łączymy końce (składamy na pół, łapiemy oba końce w obie ręce i skręcamy niczym sznurek). Układamy wokół brzegu mniejszego kółka, które wcześniej smarujemy białkiem. Powstała nam taka niby studnia, do której wkładamy teraz ser.</p><p>Bułki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie posmarować białkiem (tym co zostało od sera) i upiec w uprzednio nagrzanym do <strong>180 stopni</strong> piekarniku, przez ok. <strong>20 - 25 minut.</strong></p><p></p><p>Z tej porcji ciasta wyszło mi dwie blaszki bułeczek, więc możemy na blat wyjąć 1/2 ciasta i formować bułki, a reszta ciasta dalej sobie rośnie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]49724[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p>a żeby nie wywalać pozostałych dwóch białek, to możemy od razu upiec <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=30468&view=findpost&p=944060" target="_blank"><strong>ciasteczka suworowskie</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 946057, member: 4258"] [ATTACH=full]49723[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 500 g mąki (brałam luksusową Lubelli, tj. typ 550) + 2 łyżki na zaczyn * 280 - 300 ml mleka * 2 żółtka (duże) lub 3 (jak małe) * 4 łyżki cukru * 30 - 40 g drożdży * 70 g masła * szczypta soli [I][B]Ser:[/B][/I] * 500 g sera * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki cukru ( cukier wg własnego smaku dać) * 1 łyżka (z małą górką) budyniu waniliowego * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy) [B]Wykonanie:[/B] Drożdże rozkruszyć do naczynia , dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dodać ok. 150 ml. ciepłego mleka i dobrze razem wymieszać a następnie odstawić na kilka minut, aby zaczyn ruszył. Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić na puszystą i bardzo gęstą masę z pozostałym cukrem i dodać do mąki. Dodać również zaczyn i trochę mleka ok. 100ml. (wystarczy jak jest letnie). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy i stopniowo dodajemy pozostałe mleko. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do ciasta partiami (na 3, 4 razy), ciągle wyrabiając. Kolejną partię masła dodajemy, jak pierwsze masło dokładnie wchłonie się w ciasto. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od dłoni (u mnie miski) Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Dobrze wyrobione ciasto, już po 20-30 minutach podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (może trochę mniej). Staramy się jak najmniej podsypywać mąką (mnie wystarczyła odrobina mąki, bo ciasto praktycznie nie klei się). Ser dokładnie rozdrobnić (można przez maszynkę lub praskę do ziemniaków), dodać jajko i żółtko, cukier, budyń i ekstrakt. Dokładnie wymieszać razem. Szeroką szklanką wycinamy kółka, a w tych kółkach wycinamy drugie kółka, szklanką trochę węższą. Powstałe obrzeże skręcamy w dłoniach, tak jak sznurek i łączymy końce (składamy na pół, łapiemy oba końce w obie ręce i skręcamy niczym sznurek). Układamy wokół brzegu mniejszego kółka, które wcześniej smarujemy białkiem. Powstała nam taka niby studnia, do której wkładamy teraz ser. Bułki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie posmarować białkiem (tym co zostało od sera) i upiec w uprzednio nagrzanym do [B]180 stopni[/B] piekarniku, przez ok. [B]20 - 25 minut.[/B] Z tej porcji ciasta wyszło mi dwie blaszki bułeczek, więc możemy na blat wyjąć 1/2 ciasta i formować bułki, a reszta ciasta dalej sobie rośnie. [ATTACH=full]49724[/ATTACH] a żeby nie wywalać pozostałych dwóch białek, to możemy od razu upiec [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=30468&view=findpost&p=944060"][B]ciasteczka suworowskie[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Bułeczki z serem
Top
Bottom