Buleczki ze slodkimi ziemniakami z dipem serowym

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,576
2,775
113
Przepis stad: https://www.homecookingadventure.com/skillet-sweet-potato-bread-with-pecan-cranberry-cheese-dip/

Skladniki:
- 375 g maki
- 1 lyzeczka soli
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 2 lyzeczki suchych drozdzy (lub 20 g swiezych)
- 160 ml cieplego mleka
- 1 lyzeczka cukru
- 30 g stopionego masla
- 120 g ugotowanych slodkich ziemniakow
- jajko do posmarowania buleczek

Dip:
- 230 g serka typu Philadelphia
- 90 g startej mozarelli
- 50 g startego cheddara
- 75 g orzechow wloskich lub pekan (podpieczonych i posiekanych)
- 90 g suszonych zurawin
- 30 g miodu

WYmieszac drozdze z cukrem i polowa mleka, odstawic na 5 min. Zagniesc ciasto z wymienionych skladnikow - wyrabiac az sie nie bedzie kleilo i odstawic do wyrosniecia na godzine. Po tym czasie podzielic ciasto na 16 kawalkow (mi wyszlo 15, taka jestem dobra z matmy) i ukulac buleczki. Patelnie zeliwna (lub naczynie zaroodporne) o srednicy 23 cm wysmarowac maslem, w srodek wstawic miseczke (srednica 12 cm) rowniez posmarowana maslem. Buleczki ulozyc wokol miseczki i odstawic przykryte do wyrosniecia na ok 30 minut. W miedzyczasie wymieszac skladniki dipu. Jak buleczki podrosna, wyjac miseczke, w srodek wlozyc dip serowy i calosc piec ok 20-25 min w 170 stopniach.
 

Załączniki

  • IMG_2574.jpeg
    IMG_2574.jpeg
    168.1 KB · Wyświetleń: 4
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy