Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Bułgarska sałatka z buraków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 813050" data-attributes="member: 10341"><p>W przepisie wymagane są co prawda młode buraki, ale robiłam ją z niewielkich buraków teraz i wyszła znakomita. Przepis zaczerpnęłam z książeczki &quot;Sałaty i sałatki&quot; z przepisów Danuty Łebkowskiej. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>35 dkg niewielkich buraków</p><p>2 korniszony (ja brałam ogórki konserwowe)</p><p>1 łyżeczka posiekanego koperku</p><p>1 łyżeczka posiekanego szczypiorku</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>2 łyżki octu winnego</p><p>4 łyżki jogurtu naturalnego</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i ugotować pod przykryciem.</p><p>Kiedy są miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Ostudzić. Buraki i ogórki pokroić w kosteczkę wielkości 1 cm. </p><p>Przygotować sos: rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt i wymieszać. </p><p>Do buraków dodać ogórki i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem.</p><p></p><p>II wersja tej sałatki może być z dodatkiem 50 dkg ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Wtedy przygotowujemy podwójną ilość sosu, a nawet trochę więcej, bo wypróbowałam obie wersje.</p><p>Można też, zamiast szczypiorku dać drobno posiekaną dymkę - w wersji z ziemniakami nawet 2 cebulki. </p><p>Sałatka doskonała jest sama, jako dodatek do chleba z serami białym lub żółtym, a wersja z ziemniakami pasuje do smażonych mięs.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 813050, member: 10341"] W przepisie wymagane są co prawda młode buraki, ale robiłam ją z niewielkich buraków teraz i wyszła znakomita. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Sałaty i sałatki" z przepisów Danuty Łebkowskiej. [B]Składniki [/B]35 dkg niewielkich buraków 2 korniszony (ja brałam ogórki konserwowe) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku [B]Sos[/B] 2 łyżki octu winnego 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i ugotować pod przykryciem. Kiedy są miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Ostudzić. Buraki i ogórki pokroić w kosteczkę wielkości 1 cm. Przygotować sos: rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt i wymieszać. Do buraków dodać ogórki i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem. II wersja tej sałatki może być z dodatkiem 50 dkg ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Wtedy przygotowujemy podwójną ilość sosu, a nawet trochę więcej, bo wypróbowałam obie wersje. Można też, zamiast szczypiorku dać drobno posiekaną dymkę - w wersji z ziemniakami nawet 2 cebulki. Sałatka doskonała jest sama, jako dodatek do chleba z serami białym lub żółtym, a wersja z ziemniakami pasuje do smażonych mięs. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Bułgarska sałatka z buraków
Top
Bottom