Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion - baza do przygotowania czystych zup
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1385310" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam już dość dawno w &#8222;Smakach i aromatach&#8221; i służy mi już od dłuższego czasu. Może przyda się i Wam, bo zastosowanie ma dosyć duże i proste przygotowanie. Proporcje obliczone dla 4 – 6 osób, chociaż mnie wychodzi też na więcej. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>- 1 kg mięsa wołowego z kością</p><p></p><p>- 2 duże cebule</p><p></p><p>- pół średniego selera</p><p></p><p>- 3 średnie marchewki</p><p></p><p>- 1 pietruszka</p><p></p><p>- 1 por (biorę tylko białą część, ewentualnie trochę zielonego)</p><p></p><p>- 5 gałązek natki</p><p></p><p>- 2 listki laurowe</p><p></p><p>- 2 gożdziki</p><p></p><p>- 5 ziaren ziela angielskiego</p><p></p><p>- 10 ziaren pieprzu</p><p></p><p>- 1 łyżeczka soli</p><p></p><p>Płuczemy starannie mięso i zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy pokrojoną na ćwiartki jedną cebulę, seler i pietruszkę. Zagotowujemy, po czym zbieramy szumowiny. Dodajemy marchewki, pory, listki laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy na małym ogniu – pod przykryciem - przez 2,5 godziny. </p><p></p><p>Na suchej patelni przyrumieniamy drugą cebulę przekrojoną na pół. Dodajemy do rosołu. Wsypujemy sól i gotujemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy bulion w chłodne miejsce. Zbieramy z jego powierzchni zastygły tłuszcz i przecedzamy przez gęste sito. Tak przygotowany bulion można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez jarzyn).</p><p></p><p><strong>Do bulionu można dodać:</strong></p><p></p><p>*wywar z suszonych grzybów w proporcji: 3 szklanki bulionu – 1 szklanka esencjonalnego wywaru;</p><p></p><p>*sok z buraków kiszonych lub gotowy sok buraczany w proporcji: 3 szklanki bulionu – 3 szklanki soku buraczanego;</p><p></p><p>*sok pomidorowy z kartonu w proporcji: 3 szklanki bulionu – 2 szklanki soku pomidorowego</p><p></p><p>*Czerwony barszcz przyprawia się cukrem, gożdzikami, zmiażdżonym czosnkiem, octem z marynowanych śliwek lub czerwonym octem winnym.</p><p></p><p>* Bulion pomidorowy – tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i cukrem.</p><p></p><p>Ja mięso z rosołu, po zmieleniu, wykorzystuję najczęściej do krokietów w naleśnikach, które podaję do tych zup. Można je też spożytkować jako sztukę mięsa z sosem chrzanowym lub tym podobne. Życzę smacznego.</p><p></p><p>PS. Ponieważ mój laptop &#8222;oszalał&#8221; i &#8222;zjada&#8221; mi już prawie napisany tekst, przepis ten umieściłam w Wordzie. Jak się uda przenieść – zobaczymy. Z góry przepraszam za niedogodności. </p><p>Udało się.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1385310, member: 10341"] Przepis znalazłam już dość dawno w „Smakach i aromatach” i służy mi już od dłuższego czasu. Może przyda się i Wam, bo zastosowanie ma dosyć duże i proste przygotowanie. Proporcje obliczone dla 4 – 6 osób, chociaż mnie wychodzi też na więcej. [B]Składniki[/B] - 1 kg mięsa wołowego z kością - 2 duże cebule - pół średniego selera - 3 średnie marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biorę tylko białą część, ewentualnie trochę zielonego) - 5 gałązek natki - 2 listki laurowe - 2 gożdziki - 5 ziaren ziela angielskiego - 10 ziaren pieprzu - 1 łyżeczka soli Płuczemy starannie mięso i zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy pokrojoną na ćwiartki jedną cebulę, seler i pietruszkę. Zagotowujemy, po czym zbieramy szumowiny. Dodajemy marchewki, pory, listki laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotujemy na małym ogniu – pod przykryciem - przez 2,5 godziny. Na suchej patelni przyrumieniamy drugą cebulę przekrojoną na pół. Dodajemy do rosołu. Wsypujemy sól i gotujemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy bulion w chłodne miejsce. Zbieramy z jego powierzchni zastygły tłuszcz i przecedzamy przez gęste sito. Tak przygotowany bulion można przechowywać w lodówce przez 5 dni (bez jarzyn). [B]Do bulionu można dodać:[/B] *wywar z suszonych grzybów w proporcji: 3 szklanki bulionu – 1 szklanka esencjonalnego wywaru; *sok z buraków kiszonych lub gotowy sok buraczany w proporcji: 3 szklanki bulionu – 3 szklanki soku buraczanego; *sok pomidorowy z kartonu w proporcji: 3 szklanki bulionu – 2 szklanki soku pomidorowego *Czerwony barszcz przyprawia się cukrem, gożdzikami, zmiażdżonym czosnkiem, octem z marynowanych śliwek lub czerwonym octem winnym. * Bulion pomidorowy – tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i cukrem. Ja mięso z rosołu, po zmieleniu, wykorzystuję najczęściej do krokietów w naleśnikach, które podaję do tych zup. Można je też spożytkować jako sztukę mięsa z sosem chrzanowym lub tym podobne. Życzę smacznego. PS. Ponieważ mój laptop „oszalał” i „zjada” mi już prawie napisany tekst, przepis ten umieściłam w Wordzie. Jak się uda przenieść – zobaczymy. Z góry przepraszam za niedogodności. Udało się. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion - baza do przygotowania czystych zup
Bottom