Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion drobiowy z ziołowymi kluseczkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1485825" data-attributes="member: 10341"><p>Robię ten bulion od dość dawna, ponieważ przepis pochodzi z czasopisma &quot;Sól i pieprz&quot; z dość odległych czasów. Urzekły mnie te ziołowe kluseczki, bo uważałam, że bulion jak bulion. Poczytajcie, może i Wam przypadnie do smaku. Przepis jak zwykle dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 2 cebule</p><p>- 50 dkg podrobów drobiowych (brałam żołądki i serca paczkowane na tackach)</p><p>- 1 łyżka oleju</p><p>- 4 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku (wzięłam 1.5 kostki rosołu z kury Knorra)</p><p>- 5 dkg mąki</p><p>- szczypta soli</p><p>- pół szklanki mleka</p><p>- 1 jajko</p><p>- pęczek posiekanej natki pietruszki</p><p>- margaryna do smażenia (brałam olej z masłem z przewagą masła)</p><p>- 1 marchewka</p><p>- 1 por</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Podroby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i razem z cebulą przesmażmy na oleju z masłem. Wlewamy litr wody, dodajemy kostki bulionowe i całość gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Ja gotuję do miękkości mięsa, bo podroby różnią się od siebie twardością mięsa.</p><p>Mąkę z solą dokładnie mieszamy z mlekiem i jajkiem, ciasto odstawiamy na 30 minut. Do ciasta dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta smażymy na margarynie (ja na oleju z masłem) cienkie naleśniki, rolujemy je dość ciasno i kroimy w paski. Wychodzą zwinięte ziołowe kluseczki.</p><p>Marchew i por czyścimy, marchew kroimy w kostkę, a por (tylko białą część) w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa gotujemy w bulionie 2 - 3 minuty. Ja gotowałam około 5 minut - do uznania, czy ktoś lubi bardziej czy mniej chrupkie jarzyny. Zwinięte w ślimaczki kluseczki przekładamy do talerzy, zalewamy gorącym bulionem i podajemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1485825, member: 10341"] Robię ten bulion od dość dawna, ponieważ przepis pochodzi z czasopisma "Sól i pieprz" z dość odległych czasów. Urzekły mnie te ziołowe kluseczki, bo uważałam, że bulion jak bulion. Poczytajcie, może i Wam przypadnie do smaku. Przepis jak zwykle dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 2 cebule - 50 dkg podrobów drobiowych (brałam żołądki i serca paczkowane na tackach) - 1 łyżka oleju - 4 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku (wzięłam 1.5 kostki rosołu z kury Knorra) - 5 dkg mąki - szczypta soli - pół szklanki mleka - 1 jajko - pęczek posiekanej natki pietruszki - margaryna do smażenia (brałam olej z masłem z przewagą masła) - 1 marchewka - 1 por - sól i pieprz Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Podroby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i razem z cebulą przesmażmy na oleju z masłem. Wlewamy litr wody, dodajemy kostki bulionowe i całość gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Ja gotuję do miękkości mięsa, bo podroby różnią się od siebie twardością mięsa. Mąkę z solą dokładnie mieszamy z mlekiem i jajkiem, ciasto odstawiamy na 30 minut. Do ciasta dodajemy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta smażymy na margarynie (ja na oleju z masłem) cienkie naleśniki, rolujemy je dość ciasno i kroimy w paski. Wychodzą zwinięte ziołowe kluseczki. Marchew i por czyścimy, marchew kroimy w kostkę, a por (tylko białą część) w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa gotujemy w bulionie 2 - 3 minuty. Ja gotowałam około 5 minut - do uznania, czy ktoś lubi bardziej czy mniej chrupkie jarzyny. Zwinięte w ślimaczki kluseczki przekładamy do talerzy, zalewamy gorącym bulionem i podajemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion drobiowy z ziołowymi kluseczkami
Bottom