Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion wegetariański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Liska" data-source="post: 198751" data-attributes="member: 207"><p><em>Z podanych proporcji otrzymamy 1 litr bulionu.</em></p><p></p><p></p><p>2 łyżki oliwy z oliwek</p><p>1 cebula, posiekana</p><p>1 mały por, posiekany</p><p>75 g selera, posiekanego</p><p>2 duże marchewki, posiekane</p><p>1 kawałek selera naciowego, posiekany</p><p>1/2 bulwy kopru włoskiego, posiekanego</p><p>4 ząbki czosnku, posiekane</p><p>125 ml białego wina (opcjonalnie)</p><p>4 ziarnka czarnego pieprzu</p><p>1 gałązka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego</p><p>1 listek laurowy</p><p>2 łyżeczki soli</p><p></p><p></p><p>Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać wszystkie warzywa i podsmażać na małym ogniu ok. 5 minut.</p><p>Dodać wino (jeśli go używamy), następnie przyprawy i 1,4 litra wody. Zagotować, następnie posolić. zdjąć ewentualną pianę, która pojawi się na wierzchu wywaru.</p><p>Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 40 minut.</p><p>Po ugotowaniu przelać przez sitko.</p><p></p><p>Można go trzymać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić w torebce na kostki lodu i dodawać do gotowanych zup.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Liska, post: 198751, member: 207"] [I]Z podanych proporcji otrzymamy 1 litr bulionu.[/I] 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 1 mały por, posiekany 75 g selera, posiekanego 2 duże marchewki, posiekane 1 kawałek selera naciowego, posiekany 1/2 bulwy kopru włoskiego, posiekanego 4 ząbki czosnku, posiekane 125 ml białego wina (opcjonalnie) 4 ziarnka czarnego pieprzu 1 gałązka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego 1 listek laurowy 2 łyżeczki soli Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać wszystkie warzywa i podsmażać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać wino (jeśli go używamy), następnie przyprawy i 1,4 litra wody. Zagotować, następnie posolić. zdjąć ewentualną pianę, która pojawi się na wierzchu wywaru. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 40 minut. Po ugotowaniu przelać przez sitko. Można go trzymać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić w torebce na kostki lodu i dodawać do gotowanych zup. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Bulion wegetariański
Top
Bottom