Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bullar
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1512376" data-attributes="member: 1142"><p>Szwedzkie bulki pszenno-zytnie. </p><p></p><p>Oryginalna receptura Jane Mason na Snittsidan Bullar. Moja modyfikacja polega na ukwaszeniu maki zytniej razowej, odpowiedniej hydracji, innym procesie wykonania ciasta i nieco odmiennym ksztaltowaniu bulek i zmiane proporcji. Te Mason tnie sie z walka, ja uksztaltowalam posluzne bulki (w walec).</p><p></p><p>Na 20 bulek a 107g.</p><p></p><p><strong>Starter:</strong></p><p><strong>200g maki zytniej razowej</strong></p><p><strong>200g cieplej wody</strong></p><p><strong>20g aktywnego zakwasu zytniego</strong></p><p></p><p>Wymieszalam i zostawilam na 12h.</p><p></p><p><strong>Ciasto wlasciwe:</strong></p><p><strong>680g wody cieplej</strong></p><p><strong>1000g maki (uzylam 200g maki pszennej razowej i 800g bialej chlebowej)</strong></p><p><strong>8g drozdzy instant</strong></p><p><strong>24g soli</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>nasiona dowolne</strong></p><p></p><p>Gotowy starter wymieszalam z woda, dodalam make, drozdze i sol. Po paru minutach wyrabiania, ciasto zostawilam na stole i przykrywlam je miska. Po 20 minutach znow zagniotlam. Gluten ma byc dobrze rozwiniety, a 20 minutowa autoliza pomaga w uzyskaniu sprezytego i lekkiego ciasta.</p><p></p><p>Uksztaltowalam kule, wlozylam ja do naoliwionej miski i zostawilam na 2 godziny fermentacji, przerywajac ja po godzinie na stretch & fold (technika rozciagania i skladania ciasta).</p><p></p><p>Ciasto podzielilam na 20 czesci (107g) i zawinelam kulki. Zostawilam na 10 minut. Z kazdej kulki zrobilam placek, ktory zwijalam zakladajac konce do srodka. Ulozylam na blasze zlaczeniem w dol.</p><p></p><p>Blachy z bulkami wstawilam do wyrosniecia ok 1h. </p><p>Piec rozgrzalam do 225C. Przed wsunieciem blach do pieca, bulki spryskalam woda i posypalam nasionami. Pieklam ok 25 minut.</p><p></p><p>Mozna pominac drozdze. Fermentacja glowna bedzie troche dluzsza. Wazne aby ten proces byl prawidlowo przeprowadzony.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1512376, member: 1142"] Szwedzkie bulki pszenno-zytnie. Oryginalna receptura Jane Mason na Snittsidan Bullar. Moja modyfikacja polega na ukwaszeniu maki zytniej razowej, odpowiedniej hydracji, innym procesie wykonania ciasta i nieco odmiennym ksztaltowaniu bulek i zmiane proporcji. Te Mason tnie sie z walka, ja uksztaltowalam posluzne bulki (w walec). Na 20 bulek a 107g. [B]Starter: 200g maki zytniej razowej 200g cieplej wody 20g aktywnego zakwasu zytniego[/B] Wymieszalam i zostawilam na 12h. [B]Ciasto wlasciwe: 680g wody cieplej 1000g maki (uzylam 200g maki pszennej razowej i 800g bialej chlebowej) 8g drozdzy instant 24g soli nasiona dowolne[/B] Gotowy starter wymieszalam z woda, dodalam make, drozdze i sol. Po paru minutach wyrabiania, ciasto zostawilam na stole i przykrywlam je miska. Po 20 minutach znow zagniotlam. Gluten ma byc dobrze rozwiniety, a 20 minutowa autoliza pomaga w uzyskaniu sprezytego i lekkiego ciasta. Uksztaltowalam kule, wlozylam ja do naoliwionej miski i zostawilam na 2 godziny fermentacji, przerywajac ja po godzinie na stretch & fold (technika rozciagania i skladania ciasta). Ciasto podzielilam na 20 czesci (107g) i zawinelam kulki. Zostawilam na 10 minut. Z kazdej kulki zrobilam placek, ktory zwijalam zakladajac konce do srodka. Ulozylam na blasze zlaczeniem w dol. Blachy z bulkami wstawilam do wyrosniecia ok 1h. Piec rozgrzalam do 225C. Przed wsunieciem blach do pieca, bulki spryskalam woda i posypalam nasionami. Pieklam ok 25 minut. Mozna pominac drozdze. Fermentacja glowna bedzie troche dluzsza. Wazne aby ten proces byl prawidlowo przeprowadzony. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bullar
Top
Bottom