Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bullar
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1514072" data-attributes="member: 1142"><p>bawareczko, ciesze, sie ze bulki Ci sie udaly i ze Wam smakuja.</p><p>Wybacz brak odpowiedzi o stretch and fold - zajeta bylam w weekend. Ponizej wyjasniam.</p><p></p><p>stretch&fold to technika polegajaca na rozciaganiu i skladaniu chlebowego ciasta.</p><p></p><p>Wykonuje ja tak:</p><p>przerywam fermentacje glowna, wyjmujac ciasto z miski na lekko naoliwiona powierzchnie. Ukladam ciasto tak aby zlaczenia byly w gorze (zlaczenia powstaja gdy zawijamy ciasto przygotowujac je do lezakowania w misce), i delikatnie rozciagam je w prostokat/kwadrat, robie to stopniowo. ciasto poczatkowo daje sie rozciagac bez problemu bo jest zrelaksowane, mozna lekko unosic je w gore kontuujac rozciaganie. Gdy calosc bedzie wygladac na porzadnie rozciagnieta i grubosc ciasta jest wszedzie w miere jednakowa, zaczynam skladac je formujac list - gorna 1/3 do srodka, delikatnie przyciskajac i pozbywajac sie pecherzykow powietrza (tylko tych duzych), nastepne dolna 1/3, potem lewa 1/3 i prawa 1/3. Odwracam do dolu zlaczeniami i umieszczam w misce, gdzie ciasto nadal fermentuje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1514072, member: 1142"] bawareczko, ciesze, sie ze bulki Ci sie udaly i ze Wam smakuja. Wybacz brak odpowiedzi o stretch and fold - zajeta bylam w weekend. Ponizej wyjasniam. stretch&fold to technika polegajaca na rozciaganiu i skladaniu chlebowego ciasta. Wykonuje ja tak: przerywam fermentacje glowna, wyjmujac ciasto z miski na lekko naoliwiona powierzchnie. Ukladam ciasto tak aby zlaczenia byly w gorze (zlaczenia powstaja gdy zawijamy ciasto przygotowujac je do lezakowania w misce), i delikatnie rozciagam je w prostokat/kwadrat, robie to stopniowo. ciasto poczatkowo daje sie rozciagac bez problemu bo jest zrelaksowane, mozna lekko unosic je w gore kontuujac rozciaganie. Gdy calosc bedzie wygladac na porzadnie rozciagnieta i grubosc ciasta jest wszedzie w miere jednakowa, zaczynam skladac je formujac list - gorna 1/3 do srodka, delikatnie przyciskajac i pozbywajac sie pecherzykow powietrza (tylko tych duzych), nastepne dolna 1/3, potem lewa 1/3 i prawa 1/3. Odwracam do dolu zlaczeniami i umieszczam w misce, gdzie ciasto nadal fermentuje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bullar
Top
Bottom