Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Buraczki duszone po królewsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1481691" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis na te smaczne buraczki znalazłam w czasopiśmie &quot;Swojskie jadło&quot; - wydanie specjalne. Skąd się u mnie wzięło, nie mam pojęcia. Ważne, że mam żródło pochodzenia tego dania. Proporcje dla 4 - 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>15 dkg suszonych śliwek bez pestek (kupiłam kalifornijskie)</p><p>- 1 kg małych czerwonych buraków</p><p>- 2 łyżki masła</p><p>- sól</p><p>- 3 dkg rodzynek</p><p>- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina</p><p>- 2 łyżki miodu</p><p>- łyżka soku z cytryny</p><p></p><p>Śliwki zalewamy małą ilością wrzątku, szybko zagotowujemy i przecieramy przez sito. Ja najpierw potraktowałam je blenderem, a dopiero póżniej przetarłam, co było znacznie łatwiejsze. Wyszorowane buraczki pieczemy w piekarniku, są znacznie smaczniejsze i zachowują doskonały kolor w odróżnieniu od gotowanych w wodzie. Ostudzone obieramy i kroimy w cienkie słupki. Nie próbowałam zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, ponieważ chciałam zachować zgodność z przepisem, a nawet grubo zmielona pulpa uniemożliwiałaby mi to. Tak przygotowane buraczki przesmażamy 5 minut na maśle i oprószamy solą. Rodzynki parzę wrzątkiem, żeby trochę zmiekły i osączam na sicie.</p><p>Wino zagotowuję z miodem i sokiem z cytryny, mieszam z przetartymi śliwkami i przygotowanymi rodzynkami. Wkładam buraczki, mieszam i duszę około 2 minut. Jeśli ogień mały, to duszę trochę dłużej, żeby potrawa dobrze się zagrzała. Doprawiam do smaku solą i sokiem z cytryny. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1481691, member: 10341"] Przepis na te smaczne buraczki znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło" - wydanie specjalne. Skąd się u mnie wzięło, nie mam pojęcia. Ważne, że mam żródło pochodzenia tego dania. Proporcje dla 4 - 6 osób. [B]Składniki - [/B]15 dkg suszonych śliwek bez pestek (kupiłam kalifornijskie) - 1 kg małych czerwonych buraków - 2 łyżki masła - sól - 3 dkg rodzynek - pół szklanki czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki miodu - łyżka soku z cytryny Śliwki zalewamy małą ilością wrzątku, szybko zagotowujemy i przecieramy przez sito. Ja najpierw potraktowałam je blenderem, a dopiero póżniej przetarłam, co było znacznie łatwiejsze. Wyszorowane buraczki pieczemy w piekarniku, są znacznie smaczniejsze i zachowują doskonały kolor w odróżnieniu od gotowanych w wodzie. Ostudzone obieramy i kroimy w cienkie słupki. Nie próbowałam zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, ponieważ chciałam zachować zgodność z przepisem, a nawet grubo zmielona pulpa uniemożliwiałaby mi to. Tak przygotowane buraczki przesmażamy 5 minut na maśle i oprószamy solą. Rodzynki parzę wrzątkiem, żeby trochę zmiekły i osączam na sicie. Wino zagotowuję z miodem i sokiem z cytryny, mieszam z przetartymi śliwkami i przygotowanymi rodzynkami. Wkładam buraczki, mieszam i duszę około 2 minut. Jeśli ogień mały, to duszę trochę dłużej, żeby potrawa dobrze się zagrzała. Doprawiam do smaku solą i sokiem z cytryny. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Buraczki duszone po królewsku
Top
Bottom