- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Używam dużych litrowych szklanych butelek po sokach przecierowych (Kubuś, Dr Witt, Pysio, Granini).
Do każdej butelki wsypuję ok.30-35 dag pokrojonych w kosteczkę lub utartych grubo buraków.
Do każdej butelki wsypuję łyżeczkę cukru i dodaję dużą szczyptę soli. Zalewam przegotowaną letnią wodą.
Do poszczególnych butelek dodaję różne przyprawy lub kombinacje przypraw:
1) czosnek + łyżka miodu + trochę kminku
2) 1-2 listki laurowe + 5-10 ziarenek ziela angielskiego
3) 5-10 ziaren pieprzu + płaska łyżeczka nasion kminku
4) pół łyżeczki ziaren kolendry + pół łyżeczki nasion kopru
5) szczypta cynamonu + 1 goździk + szczypta nasion kopru włoskiego (lub troszkę kardamonu)
2-3 kromki suchego żytniego chleba łamię na kawałki, zalewam w naczyniu gorącą wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Odciskam chleb a pozostały płyn przecedzam i dolewam po troszkę do butelek z buraczkami.
Zakręcam, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
Ukiszony barszczyk pasteryzuję razem z buraczkami i przyprawami.
Przed dolaniem do zupy przecedzam lub wlewam z przyprawami.
Do każdej butelki wsypuję ok.30-35 dag pokrojonych w kosteczkę lub utartych grubo buraków.
Do każdej butelki wsypuję łyżeczkę cukru i dodaję dużą szczyptę soli. Zalewam przegotowaną letnią wodą.
Do poszczególnych butelek dodaję różne przyprawy lub kombinacje przypraw:
1) czosnek + łyżka miodu + trochę kminku
2) 1-2 listki laurowe + 5-10 ziarenek ziela angielskiego
3) 5-10 ziaren pieprzu + płaska łyżeczka nasion kminku
4) pół łyżeczki ziaren kolendry + pół łyżeczki nasion kopru
5) szczypta cynamonu + 1 goździk + szczypta nasion kopru włoskiego (lub troszkę kardamonu)
2-3 kromki suchego żytniego chleba łamię na kawałki, zalewam w naczyniu gorącą wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Odciskam chleb a pozostały płyn przecedzam i dolewam po troszkę do butelek z buraczkami.
Zakręcam, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.
Ukiszony barszczyk pasteryzuję razem z buraczkami i przyprawami.
Przed dolaniem do zupy przecedzam lub wlewam z przyprawami.