Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Buraczki kiszone w butelkach :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 881510" data-attributes="member: 4167"><p>Używam dużych litrowych <u>szklanych</u> butelek po sokach przecierowych (Kubuś, Dr Witt, Pysio, Granini).</p><p></p><p>Do każdej butelki wsypuję ok.30-35 dag pokrojonych w kosteczkę lub utartych grubo buraków.</p><p>Do każdej butelki wsypuję łyżeczkę cukru i dodaję dużą szczyptę soli. Zalewam przegotowaną letnią wodą.</p><p></p><p><u>Do poszczególnych butelek dodaję różne przyprawy lub kombinacje przypraw:</u></p><p>1) czosnek + łyżka miodu + trochę kminku</p><p>2) 1-2 listki laurowe + 5-10 ziarenek ziela angielskiego</p><p>3) 5-10 ziaren pieprzu + płaska łyżeczka nasion kminku</p><p>4) pół łyżeczki ziaren kolendry + pół łyżeczki nasion kopru</p><p>5) szczypta cynamonu + 1 goździk + szczypta nasion kopru włoskiego (lub troszkę kardamonu)</p><p></p><p>2-3 kromki suchego żytniego chleba łamię na kawałki, zalewam w naczyniu gorącą wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Odciskam chleb a pozostały płyn przecedzam i dolewam po troszkę do butelek z buraczkami.</p><p>Zakręcam, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.</p><p></p><p>Ukiszony barszczyk pasteryzuję razem z buraczkami i przyprawami.</p><p>Przed dolaniem do zupy przecedzam lub wlewam z przyprawami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 881510, member: 4167"] Używam dużych litrowych [U]szklanych[/U] butelek po sokach przecierowych (Kubuś, Dr Witt, Pysio, Granini). Do każdej butelki wsypuję ok.30-35 dag pokrojonych w kosteczkę lub utartych grubo buraków. Do każdej butelki wsypuję łyżeczkę cukru i dodaję dużą szczyptę soli. Zalewam przegotowaną letnią wodą. [U]Do poszczególnych butelek dodaję różne przyprawy lub kombinacje przypraw:[/U] 1) czosnek + łyżka miodu + trochę kminku 2) 1-2 listki laurowe + 5-10 ziarenek ziela angielskiego 3) 5-10 ziaren pieprzu + płaska łyżeczka nasion kminku 4) pół łyżeczki ziaren kolendry + pół łyżeczki nasion kopru 5) szczypta cynamonu + 1 goździk + szczypta nasion kopru włoskiego (lub troszkę kardamonu) 2-3 kromki suchego żytniego chleba łamię na kawałki, zalewam w naczyniu gorącą wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Odciskam chleb a pozostały płyn przecedzam i dolewam po troszkę do butelek z buraczkami. Zakręcam, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Ukiszony barszczyk pasteryzuję razem z buraczkami i przyprawami. Przed dolaniem do zupy przecedzam lub wlewam z przyprawami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Buraczki kiszone w butelkach :)
Top
Bottom