Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Buraczki lub marchew po koreańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1738963" data-attributes="member: 1293"><p><strong>Buraczki (lub marchew) po koreańsku</strong></p><p>O tego rodzaju sałatkach często mówi się, że prawdziwi Koreańczycy nie znają takich potraw. Tylko proszę nie zapominać, że to właśnie Koreańczycy je wymyślili. Nie ci, którzy nadal mieszkają na Półwyspie Koreańskim, ale ci, którzy do 1937 r. mieszkali na Dalekim Wschodzie ZSRR czyli tak zwani Koryo-saram, a od 1937 r. zostali wygnani z domów i wywiezieni wagonami towarowymi do Azji Środkowej, głównie do Kazachstanu i Uzbekistanu i też na Ukrainę. Tam Koreańczycy dostosowali miejscowe produkty do dań narodowych.</p><p>Wszystkie takie sałatki są absolutnie pyszne i łatwe w przygotowaniu.</p><p></p><p>Około 750 g oczyszczonych i pokrojonych (startych) buraków lub marchwi na cienkie i długie słomki</p><p>Plaska łyżka soli</p><p>Łyżka kopiasta cukru</p><p>łyżka mielonej kolendry</p><p>łyżka słodkiej papryki</p><p>łyżeczka ostrej papryki w proszku lub do smaku (sałatka ta może być bardzo ostra)</p><p>50 ml octu ryżowego lub jabłkowego</p><p>3-5 ząbki czosnku (lub do smaku)</p><p>50 ml oleju</p><p>Natka kolendry lub pietruszki do podania</p><p></p><p>Buraka lub marchew lub mieszankę włóż do miski, wsyp sol, wymieszaj i pozostaw na półgodziny. Następnie warzywa wyłóż w misce w kopiec, wsyp na gore przyprawy i cukier, dodaj posiekany czosnek. </p><p>Olej rozgrzej w patelni aż do lekkiego dymku. Warzywa polej octem i rozgrzanym olejem. Przytrzymaj przez 15-20 min, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj, posypane zieloną natką.</p><p></p><p>[ATTACH=full]112052[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1738963, member: 1293"] [B]Buraczki (lub marchew) po koreańsku[/B] O tego rodzaju sałatkach często mówi się, że prawdziwi Koreańczycy nie znają takich potraw. Tylko proszę nie zapominać, że to właśnie Koreańczycy je wymyślili. Nie ci, którzy nadal mieszkają na Półwyspie Koreańskim, ale ci, którzy do 1937 r. mieszkali na Dalekim Wschodzie ZSRR czyli tak zwani Koryo-saram, a od 1937 r. zostali wygnani z domów i wywiezieni wagonami towarowymi do Azji Środkowej, głównie do Kazachstanu i Uzbekistanu i też na Ukrainę. Tam Koreańczycy dostosowali miejscowe produkty do dań narodowych. Wszystkie takie sałatki są absolutnie pyszne i łatwe w przygotowaniu. Około 750 g oczyszczonych i pokrojonych (startych) buraków lub marchwi na cienkie i długie słomki Plaska łyżka soli Łyżka kopiasta cukru łyżka mielonej kolendry łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki w proszku lub do smaku (sałatka ta może być bardzo ostra) 50 ml octu ryżowego lub jabłkowego 3-5 ząbki czosnku (lub do smaku) 50 ml oleju Natka kolendry lub pietruszki do podania Buraka lub marchew lub mieszankę włóż do miski, wsyp sol, wymieszaj i pozostaw na półgodziny. Następnie warzywa wyłóż w misce w kopiec, wsyp na gore przyprawy i cukier, dodaj posiekany czosnek. Olej rozgrzej w patelni aż do lekkiego dymku. Warzywa polej octem i rozgrzanym olejem. Przytrzymaj przez 15-20 min, wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj, posypane zieloną natką. [ATTACH type="full" width="448px"]112052[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Buraczki lub marchew po koreańsku
Top
Bottom