- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Buraczki z fasolką
700 g buraków
Słoik białej fasoli - 350 g
2 pomarańcze
Mała puszka mandarynek
Płaska łyżeczka pieprzu , soli, chili i ziarenek kolendry. Po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego.
60 g masła.
Pietruszka
1. Buraki obieramy i kroimy w ósemki.
2. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu.
3. Z połowy pomarańczy ściągamy skórkę, którą kroimy w drobne paseczki.
4. Pokrojone buraki dusimy na maśle . Dodajemy rozgniecione przyprawy , skórkę z pomarańczy oraz sok z dwóch pomarańcz. Wszystko dusimy do miękkości (0o 30 minut). W ostateczności należy dodać kilka łyżek wody.
5. Dodajemy fasolę. Podgrzewamy.
6. Dodajemy mandarynki z puszki i pokrojoną pietruszkę. Mieszamy i podajemy w półmisku.
Ps. Nie są to tradycyjne polskie buraczki, więc polecam je raczej bardziej wyrafinowanym smakoszom.

700 g buraków
Słoik białej fasoli - 350 g
2 pomarańcze
Mała puszka mandarynek
Płaska łyżeczka pieprzu , soli, chili i ziarenek kolendry. Po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego.
60 g masła.
Pietruszka
1. Buraki obieramy i kroimy w ósemki.
2. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu.
3. Z połowy pomarańczy ściągamy skórkę, którą kroimy w drobne paseczki.
4. Pokrojone buraki dusimy na maśle . Dodajemy rozgniecione przyprawy , skórkę z pomarańczy oraz sok z dwóch pomarańcz. Wszystko dusimy do miękkości (0o 30 minut). W ostateczności należy dodać kilka łyżek wody.
5. Dodajemy fasolę. Podgrzewamy.
6. Dodajemy mandarynki z puszki i pokrojoną pietruszkę. Mieszamy i podajemy w półmisku.
Ps. Nie są to tradycyjne polskie buraczki, więc polecam je raczej bardziej wyrafinowanym smakoszom.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: