- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
BURACZKI Z JABŁKAMI
Składniki:
1kg buraków
2 duże jabłka
2 łyżki mąki
100g masła
2 łyżki śmietany
sól i cukier po łyżeccze
sok z połowy cytryny
1.Buraki gotujemy przez 1 1/2 godziny. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Można oczywiście buraki piec, będą wtedy jeszcze lepsze, ale jest to wersja dla tych co mają bardzo dużo pieniędzy.
2.Po obraniu buraków ścieramy je na tarce o grubych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłkami. (Jabłka oczywiście bez skórki i pestek).
3.W rądelku podgrzewamy masło do tego wsypujemy mąkę i mieszamy tak tylko żeby się to wszystko zarumieniło (ok 1 minuty).
4.Dodajemy następnie buraczki z jabłkiem ,sól, cukier i sok z cytryny.Dusimy to jakieś 10 minut. Proszę to prawie ciągle mieszać, bo chwila zapomnienia i garnek jest gotowy do bardzo uciążliwego skrobania.
5.Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze 2 minutki mieszamy.
S
macznego.
Składniki:
1kg buraków
2 duże jabłka
2 łyżki mąki
100g masła
2 łyżki śmietany
sól i cukier po łyżeccze
sok z połowy cytryny
1.Buraki gotujemy przez 1 1/2 godziny. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Można oczywiście buraki piec, będą wtedy jeszcze lepsze, ale jest to wersja dla tych co mają bardzo dużo pieniędzy.
2.Po obraniu buraków ścieramy je na tarce o grubych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłkami. (Jabłka oczywiście bez skórki i pestek).
3.W rądelku podgrzewamy masło do tego wsypujemy mąkę i mieszamy tak tylko żeby się to wszystko zarumieniło (ok 1 minuty).
4.Dodajemy następnie buraczki z jabłkiem ,sól, cukier i sok z cytryny.Dusimy to jakieś 10 minut. Proszę to prawie ciągle mieszać, bo chwila zapomnienia i garnek jest gotowy do bardzo uciążliwego skrobania.
5.Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze 2 minutki mieszamy.
S