buraczki z kapustą

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Moja ulubiona , robię już od kilkunastu lat i zawsze znika.

3 kg buraków -zetrzeć na tarce
1 kg kapusty-poszatkować i sparzyć
1/2 kg cebuli-pokroić w kostkę
1 szkl octu
1 szkl oleju
1 łyżka soli
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki maggi
zalewę gotujemy ,wkładamy warzywa i gotujemy razem 20 minut,wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Też robię tę sałatkę od kilku lat, bo wszyscy ją uwielbiamy! Nie daję maggi, daję mniej octu (prawie o polowę) i co najważniejsze to gotuję tylko buraki, tak na pół miękko, odcedzam, zalewam zimną wodą, po kilku minutach znów odcedzam, zalewam zimną wodą i skórka z buraków pięknie schodzi "od ręki". Poszatkowane warzywa mieszam z resztą składników (rękami, na wielkiej misce) i odstawiam na ok. 3 godz. Potem wkładam do słoików, z sokiem, który puściły i pasteryzuję 20-25 min. Kapusta jest chrupiąca, całość pyszna! Robię zawsze z 3 porcji i następnego lata już jej nie ma.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy