Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". Właśnie skończyłam poprzednie zapasy i warto je odnowić. Co prawda papryka nie jest jeszcze najtańsza, ale taka ilość nikogo nie zrujnuje. Zresztą, można poczekać, aż ceny spadną. Można też zrobić z jednej porcji, a jak zasmakują, powtórzyć z dowolnej ilości.
Składniki
3 kg średniej wielkości buraków
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 szklanka wody
2 szklanki octu 6%
1 czubata łyżka soli
1 łyżka kminku
5 ziaren ziela angielskiego
Buraczki wyszorować i ugotować w całości. Gdy wystygną, obrać z łupiny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę z octu, soli, ziela angielskiego i kminku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Posiekać drobno cebulę i paprykę. Wrzucić do gorącej zalewy i gotować przez 5 minut. Teraz dodać utarte buraczki. Niech raz się zagotują. Nakładać gorące buraczki z dodatkami do niedużych słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem. Przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Jest to idealny dodatek do mielonych kotletów, pieczeni wieprzowej - surówka, którą można podać na stół w ciągu minuty. Posypana 2 - 3 łyżkami konfitury z wiśni jest wspaniałą, wykwintną sałatką do pieczonej kaczki.
Składniki
3 kg średniej wielkości buraków
1 kg czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
1 szklanka wody
2 szklanki octu 6%
1 czubata łyżka soli
1 łyżka kminku
5 ziaren ziela angielskiego
Buraczki wyszorować i ugotować w całości. Gdy wystygną, obrać z łupiny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę z octu, soli, ziela angielskiego i kminku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Posiekać drobno cebulę i paprykę. Wrzucić do gorącej zalewy i gotować przez 5 minut. Teraz dodać utarte buraczki. Niech raz się zagotują. Nakładać gorące buraczki z dodatkami do niedużych słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem. Przykryć i zostawić do wystygnięcia.
Jest to idealny dodatek do mielonych kotletów, pieczeni wieprzowej - surówka, którą można podać na stół w ciągu minuty. Posypana 2 - 3 łyżkami konfitury z wiśni jest wspaniałą, wykwintną sałatką do pieczonej kaczki.