Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Buraczki z papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 883472" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Właśnie skończyłam poprzednie zapasy i warto je odnowić. Co prawda papryka nie jest jeszcze najtańsza, ale taka ilość nikogo nie zrujnuje. Zresztą, można poczekać, aż ceny spadną. Można też zrobić z jednej porcji, a jak zasmakują, powtórzyć z dowolnej ilości.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 kg średniej wielkości buraków</p><p>1 kg czerwonej papryki</p><p>1/2 kg cebuli</p><p>1 szklanka wody</p><p>2 szklanki octu 6% </p><p>1 czubata łyżka soli</p><p>1 łyżka kminku</p><p>5 ziaren ziela angielskiego</p><p></p><p>Buraczki wyszorować i ugotować w całości. Gdy wystygną, obrać z łupiny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę z octu, soli, ziela angielskiego i kminku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Posiekać drobno cebulę i paprykę. Wrzucić do gorącej zalewy i gotować przez 5 minut. Teraz dodać utarte buraczki. Niech raz się zagotują. Nakładać gorące buraczki z dodatkami do niedużych słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem. Przykryć i zostawić do wystygnięcia. </p><p>Jest to idealny dodatek do mielonych kotletów, pieczeni wieprzowej - surówka, którą można podać na stół w ciągu minuty. Posypana 2 - 3 łyżkami konfitury z wiśni jest wspaniałą, wykwintną sałatką do pieczonej kaczki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 883472, member: 10341"] Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów". Właśnie skończyłam poprzednie zapasy i warto je odnowić. Co prawda papryka nie jest jeszcze najtańsza, ale taka ilość nikogo nie zrujnuje. Zresztą, można poczekać, aż ceny spadną. Można też zrobić z jednej porcji, a jak zasmakują, powtórzyć z dowolnej ilości. [B]Składniki [/B]3 kg średniej wielkości buraków 1 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 szklanka wody 2 szklanki octu 6% 1 czubata łyżka soli 1 łyżka kminku 5 ziaren ziela angielskiego Buraczki wyszorować i ugotować w całości. Gdy wystygną, obrać z łupiny i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę z octu, soli, ziela angielskiego i kminku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Posiekać drobno cebulę i paprykę. Wrzucić do gorącej zalewy i gotować przez 5 minut. Teraz dodać utarte buraczki. Niech raz się zagotują. Nakładać gorące buraczki z dodatkami do niedużych słoiczków, zakręcać i odwracać do góry dnem. Przykryć i zostawić do wystygnięcia. Jest to idealny dodatek do mielonych kotletów, pieczeni wieprzowej - surówka, którą można podać na stół w ciągu minuty. Posypana 2 - 3 łyżkami konfitury z wiśni jest wspaniałą, wykwintną sałatką do pieczonej kaczki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Buraczki z papryką
Top
Bottom