Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Buraczki z pomarańczami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 839680" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam to danko na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Okazało się doskonałym dodatkiem do mięs, dyskwalifikując trochę już nudne buraczki zasmażane. Przepis dla 4 - 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 upieczone małe buraki pokrojone w ósemki</p><p>2 łyżki masła</p><p>2 łyżki cukru</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>pomarańcza podzielona na segmenty, bez białych części</p><p>sok wyciśnięty z pomarańczy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Pieczenie buraków nie jest bardziej pracochłonne, aniżeli ich gotowanie. Umyte buraki zawijamy pojedynczo w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Małym burakom wystarczy 45 minut pieczenia, większym prawie godzina. Do naszego przepisu potrzebne są 4 małe buraki, które po upieczeniu i obraniu dzielimy na ósemki.</p><p>W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy buraczki, cukier, sok cytrynowy i pomarańczowy. Smażymy mieszając aż powstanie syrop, który oblepi buraki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy, obranej z białych osłonek, wszystko razem zagrzewamy i podajemy gorące jako dodatek do ciemnych mięs i ciemnego drobiu, np. pieczonych piersi kaczych. Wyjątkowo udane połączenie, do wykorzystania w nadchodzące święta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 839680, member: 10341"] Robiłam to danko na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej. Okazało się doskonałym dodatkiem do mięs, dyskwalifikując trochę już nudne buraczki zasmażane. Przepis dla 4 - 6 osób. [B]Składniki[/B] 4 upieczone małe buraki pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny pomarańcza podzielona na segmenty, bez białych części sok wyciśnięty z pomarańczy sól, pieprz Pieczenie buraków nie jest bardziej pracochłonne, aniżeli ich gotowanie. Umyte buraki zawijamy pojedynczo w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Małym burakom wystarczy 45 minut pieczenia, większym prawie godzina. Do naszego przepisu potrzebne są 4 małe buraki, które po upieczeniu i obraniu dzielimy na ósemki. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy buraczki, cukier, sok cytrynowy i pomarańczowy. Smażymy mieszając aż powstanie syrop, który oblepi buraki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy cząstki pomarańczy, obranej z białych osłonek, wszystko razem zagrzewamy i podajemy gorące jako dodatek do ciemnych mięs i ciemnego drobiu, np. pieczonych piersi kaczych. Wyjątkowo udane połączenie, do wykorzystania w nadchodzące święta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Buraczki z pomarańczami
Top
Bottom