
90

g
] Pokaż załącznik 37689 Pokaż załącznik 37690 [attachment=376
9
1
Dzisiaj zajelam sie kuchnia z Azjii:
Przepis:
[font="Arial"]Burak lisciowy szpinakowy z farszem rybnym[/font]
2 buraki lisciowe szpinakowe
2 filety z karmazynu
1 filet z lososia
2 cebulki
2 czerwone peperoni
1 zabek czosnku
30 g masla
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka sosu z ostryg
troche pieprzu i soli
250 g smietany lub ok. 150 g mleczka kokosowego
1 szklanka rosolu
Przepis na 6 porcji
liscie buraka lisciowego szpinakowego wyplukac i oddzielic od lodyg, blanszowac. Liscie mozna wlozyc do formy, wysmarowanej maslem.
Cebulke pokroic w kostki i lekko podsmazyc. Do niej dodac pokrojonego na drobne kostki szosnku i peperoni. Wszystko krotko smazyc.
Filety bez osci zmiksowac na puree. Do puree dodac podsmazona cebulke z czosnkiem i peperoni. Doprawic sosem rybnym i sosem ostrygowym, posolic i popieprzyc ( ale ostroznie!!!!). Na koniec dodac smietany. Ja dodalam mleczka kokosowego, ma mniej kalorii i nadaje ciekawej nuty smakowej. Trzeba uwazac na konsystencje farszu, on nie moze byc za rzadki.
Czesc farszu nalozyc na lisc buraka lisciowego szpinakowego i zawinac, tak jak w papier ryzowy. Rolki polozyc do formy wysmarowanej maslem ( czesc od lodygi na spod formy) , polac rosolem i piec w temperaturue 200 ° C okolo 1 godziny. Podczas pieczenia, jak beda liscie spieczone, polac je rosolem.
Zawinelam w tez ten farsz w papier ryzowy i smazylam na maly ogniu.
Do tego dania pasuje makaron ryzowy, ryz, ziemniaki.
Lisc burakowy szpinakowy jest nazywany w Niemczech: mangold
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: