burak lisciowy szpinakowy z farszem rybnym

makarna

Member
Sty 29, 2009
6
0
0
Picture_8.jpg Pokaż załącznik 37693 [attachment=376
90:picture_3.jpg] Pokaż załącznik 37692 Picture_16.jpg
g
] Pokaż załącznik 37689 Pokaż załącznik 37690 [attachment=376
9
1:picture_8.jpg]


Dzisiaj zajelam sie kuchnia z Azjii:

Przepis:

[font="Arial"]Burak lisciowy szpinakowy z farszem rybnym[/font]


2 buraki lisciowe szpinakowe
2 filety z karmazynu
1 filet z lososia
2 cebulki
2 czerwone peperoni
1 zabek czosnku
30 g masla
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka sosu z ostryg
troche pieprzu i soli
250 g smietany lub ok. 150 g mleczka kokosowego
1 szklanka rosolu

Przepis na 6 porcji

liscie buraka lisciowego szpinakowego wyplukac i oddzielic od lodyg, blanszowac. Liscie mozna wlozyc do formy, wysmarowanej maslem.
Cebulke pokroic w kostki i lekko podsmazyc. Do niej dodac pokrojonego na drobne kostki szosnku i peperoni. Wszystko krotko smazyc.
Filety bez osci zmiksowac na puree. Do puree dodac podsmazona cebulke z czosnkiem i peperoni. Doprawic sosem rybnym i sosem ostrygowym, posolic i popieprzyc ( ale ostroznie!!!!). Na koniec dodac smietany. Ja dodalam mleczka kokosowego, ma mniej kalorii i nadaje ciekawej nuty smakowej. Trzeba uwazac na konsystencje farszu, on nie moze byc za rzadki.
Czesc farszu nalozyc na lisc buraka lisciowego szpinakowego i zawinac, tak jak w papier ryzowy. Rolki polozyc do formy wysmarowanej maslem ( czesc od lodygi na spod formy) , polac rosolem i piec w temperaturue 200 ° C okolo 1 godziny. Podczas pieczenia, jak beda liscie spieczone, polac je rosolem.

Zawinelam w tez ten farsz w papier ryzowy i smazylam na maly ogniu.

Do tego dania pasuje makaron ryzowy, ryz, ziemniaki.

Lisc burakowy szpinakowy jest nazywany w Niemczech: mangold
 

Załączniki

  • Picture_16.jpg
    Picture_16.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 2
  • Picture_8.jpg
    Picture_8.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 2
  • Picture_4.jpg
    Picture_4.jpg
    22.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beza

Member
Maj 15, 2008
4
0
0
Ponieważ jest to surowa ryba.to musi być bardzo świeża. A co można dać zamiast liści z mangold? W Polsce raczej nie ma tego warzywa. Ale zdjęcia potrawy są fantastyczne. Na pewno jest przepyszne:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beza

Member
Maj 15, 2008
4
0
0
A może liście kapusty pekińskiej wyłożyć jeszcze szpinakiem? Prawdopodobnie musi mieć smak szpinakowy. Muszę pochodzić po marketach i poszukać coś podobnego do tych liści.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy