- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Składniki:
1 posiekana cebula,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
400 g obranych i pokrojonych pomidorów ( u mnie puszka krojonych pomidorów)
400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę,
1 łyżeczka octu winnego ( u mnie czerwony ocet winny do smaku, więcej niż 1 łyżeczka)
2 łyżeczki kuminu, całego
pół łyzeczki płatków chili ( mój dodatek, konieczny moim zdaniem, ilość oczywiście wg upodobań)
sól do smaku,
dwie łyżki oleju lub ghee ( w oryginale woda tylko, ale strasznie jałowe to było)
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Na tłuszczu dusimy cebulę, czosnek i pomidory z kuminem. Po kilku minutach solimy, dodajemy ocet i buraczki i znów dusimy na małym ogniu 4-5 minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.
Przepis znalazłam tu
Nieprzyzwoicie wręcz dobre!
1 posiekana cebula,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
400 g obranych i pokrojonych pomidorów ( u mnie puszka krojonych pomidorów)
400 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę,
1 łyżeczka octu winnego ( u mnie czerwony ocet winny do smaku, więcej niż 1 łyżeczka)
2 łyżeczki kuminu, całego
pół łyzeczki płatków chili ( mój dodatek, konieczny moim zdaniem, ilość oczywiście wg upodobań)
sól do smaku,
dwie łyżki oleju lub ghee ( w oryginale woda tylko, ale strasznie jałowe to było)
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Na tłuszczu dusimy cebulę, czosnek i pomidory z kuminem. Po kilku minutach solimy, dodajemy ocet i buraczki i znów dusimy na małym ogniu 4-5 minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.

Przepis znalazłam tu
Nieprzyzwoicie wręcz dobre!