Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Burger z białej fasolki i czerwonej soczewicy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1307896" data-attributes="member: 2755"><p>Bardzo smaczny burger przygotowany na fali mojego uwielbienia do wegetariańskich burgerów. Konsystencją zbliżony do Vegeburgera Małej Mi.</p><p></p><p>Składniki (4 klasyczne burgery):</p><p></p><p>1 puszka białej fasolki (240 g fasolki po odsączeniu)</p><p>5 łyżek suchej czerwonej soczewicy</p><p>1/2 cebuli</p><p>2 łyżki harissy</p><p>1/2 łyżeczki kuminu</p><p>1/2 łyżeczki garam masali</p><p>ok. 4 łyżek mąki</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyżka oleju słonecznikowego</p><p></p><p>Czerwoną soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą fasolkę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do malaksera. Posiekaną cebulę szklimy na 1 łyżce oleju, posypujemy kuminem i garam masalą. Mieszamy i obsmażamy jeszcze przez chwilę. Cebulę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ostudzoną cebulę dodajemy do fasolki - całość miksujemy w miarę gładko. Zmiksowaną masę przekładamy do miski, mieszamy z ugotowaną i odcedzoną soczewicą oraz harissą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy mąkę by masa nie była tak bardzo wilgotna. Lekko wilgotną dłonią formujemy burgery i smażymy je na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem z obu stron do zezłocenia. (Burgery należy przewracać bardzo delikatnie, ponieważ są dość miękkie.)</p><p></p><p>Swojego burgera podałam w podpieczonej bułce ciabatcie, skropionej oliwą, z dodatkiem sera, plastrów żółtego pomidora, czerwonej cebuli oraz sosu czosnkowego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]74567[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1307896, member: 2755"] Bardzo smaczny burger przygotowany na fali mojego uwielbienia do wegetariańskich burgerów. Konsystencją zbliżony do Vegeburgera Małej Mi. Składniki (4 klasyczne burgery): 1 puszka białej fasolki (240 g fasolki po odsączeniu) 5 łyżek suchej czerwonej soczewicy 1/2 cebuli 2 łyżki harissy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki garam masali ok. 4 łyżek mąki sól, pieprz 1 łyżka oleju słonecznikowego Czerwoną soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Białą fasolkę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do malaksera. Posiekaną cebulę szklimy na 1 łyżce oleju, posypujemy kuminem i garam masalą. Mieszamy i obsmażamy jeszcze przez chwilę. Cebulę zdejmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Ostudzoną cebulę dodajemy do fasolki - całość miksujemy w miarę gładko. Zmiksowaną masę przekładamy do miski, mieszamy z ugotowaną i odcedzoną soczewicą oraz harissą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy mąkę by masa nie była tak bardzo wilgotna. Lekko wilgotną dłonią formujemy burgery i smażymy je na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem z obu stron do zezłocenia. (Burgery należy przewracać bardzo delikatnie, ponieważ są dość miękkie.) Swojego burgera podałam w podpieczonej bułce ciabatcie, skropionej oliwą, z dodatkiem sera, plastrów żółtego pomidora, czerwonej cebuli oraz sosu czosnkowego. [ATTACH=full]74567[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Burger z białej fasolki i czerwonej soczewicy
Top
Bottom