- Lis 28, 2005
- 33,950
- 6,367
- 113
Burgery z indyka z fasolą
Przepis z niedostępnego już niestety ogólnie blogu Ayn.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 puszka (425g) konserwowanej białej fasoli (odcedzonej i przepłukanej)
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka sosu Worcester
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/2 strąka czerwonej papryki, drobniutko posiekanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dodatki:
focaccia lub ciabatta pokrojona w kromki, liście sałaty lub szpinaku, cebula i pomidory w krążkach, majonez, musztarda z miodem
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać fasolę z oliwą i czosnkiem. Widelcem zgnieść na puree. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować burgery grubości 1,5 cm . Posypać z obu stron grubziarnistą solą i pieprzem. Smażyć na patelni na oleju (5-6 minut z każdej strony) lub piec na posmarowanym olejem grillu (4 -5 minut z każdej strony).
Rozciąć na pół kawałki focacci, podpiec na grillu. Jedną kromkę smarować majonezem, drugą musztardą.
Moje uwagi:
Ulubione burgery mojego dziecka.
Robię je z powodzeniem z białej i czerwonej fasoli. Zamiast szczypiorku daję czasem posiekaną drobno cebulkę lub pora. Jak mam, dodaję nieco świeżych ziół – cząbru, estragonu, tymianku, natki pietruszki.
Worcestershire nie lubię i nie używam. Fasolę czasem zgniatam widelcem, a czasem miksuję "żyrafą".
Dziś wyjątkowo zamiast mięsa indyczego użyłam chudej wołowiny i 400 g czerwonej fasoli ze słoiczka.
Udało mi się nawet znaleźć jakieś stare zdjęcia:

Przepis z niedostępnego już niestety ogólnie blogu Ayn.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 puszka (425g) konserwowanej białej fasoli (odcedzonej i przepłukanej)
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka sosu Worcester
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/2 strąka czerwonej papryki, drobniutko posiekanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dodatki:
focaccia lub ciabatta pokrojona w kromki, liście sałaty lub szpinaku, cebula i pomidory w krążkach, majonez, musztarda z miodem
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać fasolę z oliwą i czosnkiem. Widelcem zgnieść na puree. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować burgery grubości 1,5 cm . Posypać z obu stron grubziarnistą solą i pieprzem. Smażyć na patelni na oleju (5-6 minut z każdej strony) lub piec na posmarowanym olejem grillu (4 -5 minut z każdej strony).
Rozciąć na pół kawałki focacci, podpiec na grillu. Jedną kromkę smarować majonezem, drugą musztardą.
Moje uwagi:
Ulubione burgery mojego dziecka.
Robię je z powodzeniem z białej i czerwonej fasoli. Zamiast szczypiorku daję czasem posiekaną drobno cebulkę lub pora. Jak mam, dodaję nieco świeżych ziół – cząbru, estragonu, tymianku, natki pietruszki.
Worcestershire nie lubię i nie używam. Fasolę czasem zgniatam widelcem, a czasem miksuję "żyrafą".
Dziś wyjątkowo zamiast mięsa indyczego użyłam chudej wołowiny i 400 g czerwonej fasoli ze słoiczka.
Udało mi się nawet znaleźć jakieś stare zdjęcia:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: