Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Burgery z indyka z fasolą wg Ayn*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 884275" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Burgery z indyka z fasolą</strong></p><p></p><p>Przepis z niedostępnego już niestety ogólnie blogu <strong>Ayn</strong>.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>500 g mielonego mięsa z indyka</p><p>1 puszka (425g) konserwowanej białej fasoli (odcedzonej i przepłukanej)</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1 ząbek czosnku, drobno posiekany</p><p>2 łyżki tartej bułki</p><p>1 łyżka sosu Worcester</p><p>1/4 szklanki posiekanego szczypiorku</p><p>1/2 strąka czerwonej papryki, drobniutko posiekanej</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu</p><p></p><p><strong>Dodatki: </strong></p><p>focaccia lub ciabatta pokrojona w kromki, liście sałaty lub szpinaku, cebula i pomidory w krążkach, majonez, musztarda z miodem</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W dużej misce wymieszać fasolę z oliwą i czosnkiem. Widelcem zgnieść na puree. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować burgery grubości 1,5 cm . Posypać z obu stron grubziarnistą solą i pieprzem. Smażyć na patelni na oleju (5-6 minut z każdej strony) lub piec na posmarowanym olejem grillu (4 -5 minut z każdej strony). </p><p>Rozciąć na pół kawałki focacci, podpiec na grillu. Jedną kromkę smarować majonezem, drugą musztardą. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ulubione burgery mojego dziecka. </p><p>Robię je z powodzeniem z białej i czerwonej fasoli. Zamiast szczypiorku daję czasem posiekaną drobno cebulkę lub pora. Jak mam, dodaję nieco świeżych ziół – cząbru, estragonu, tymianku, natki pietruszki.</p><p>Worcestershire nie lubię i nie używam. Fasolę czasem zgniatam widelcem, a czasem miksuję &quot;żyrafą&quot;. </p><p> Dziś wyjątkowo zamiast mięsa indyczego użyłam chudej wołowiny i 400 g czerwonej fasoli ze słoiczka. </p><p></p><p>Udało mi się nawet znaleźć jakieś stare zdjęcia:</p><p></p><p>[ATTACH=full]44574[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]44575[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 884275, member: 1024"] [B]Burgery z indyka z fasolą[/B] Przepis z niedostępnego już niestety ogólnie blogu [B]Ayn[/B]. [B]Składniki:[/B] 500 g mielonego mięsa z indyka 1 puszka (425g) konserwowanej białej fasoli (odcedzonej i przepłukanej) 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka sosu Worcester 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku 1/2 strąka czerwonej papryki, drobniutko posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu [B]Dodatki: [/B] focaccia lub ciabatta pokrojona w kromki, liście sałaty lub szpinaku, cebula i pomidory w krążkach, majonez, musztarda z miodem [B]Wykonanie:[/B] W dużej misce wymieszać fasolę z oliwą i czosnkiem. Widelcem zgnieść na puree. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować burgery grubości 1,5 cm . Posypać z obu stron grubziarnistą solą i pieprzem. Smażyć na patelni na oleju (5-6 minut z każdej strony) lub piec na posmarowanym olejem grillu (4 -5 minut z każdej strony). Rozciąć na pół kawałki focacci, podpiec na grillu. Jedną kromkę smarować majonezem, drugą musztardą. [B]Moje uwagi:[/B] Ulubione burgery mojego dziecka. Robię je z powodzeniem z białej i czerwonej fasoli. Zamiast szczypiorku daję czasem posiekaną drobno cebulkę lub pora. Jak mam, dodaję nieco świeżych ziół – cząbru, estragonu, tymianku, natki pietruszki. Worcestershire nie lubię i nie używam. Fasolę czasem zgniatam widelcem, a czasem miksuję "żyrafą". Dziś wyjątkowo zamiast mięsa indyczego użyłam chudej wołowiny i 400 g czerwonej fasoli ze słoiczka. Udało mi się nawet znaleźć jakieś stare zdjęcia: [ATTACH=full]44574[/ATTACH] [ATTACH=full]44575[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Burgery z indyka z fasolą wg Ayn*
Bottom