- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje dla Margot. Moje kolejne burgery wege, tym razem zebralam pozostalosci obiadowe, a ze burgery wyszly pyszne to wpisuje rowniez ku pamieci.
200g ugotowanej czerwonej quinoa, moze byc biala
120g ugtowanej czerwonej soczewicy
100g ugotowanych burakow, pokrojonych w kostke
300g ugotowanej ciecierzycy
100g ugotowanej marchweki
3-4 lyzki oleju awokado
1 srednia cebula
4 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
1 lyzeczka lisci tymianku
2-3 zabki czosnku, zmiazdzone
1-2 swieze czerwone chilli
sol
pieprz
sok z cytryny
platki ziemniaczane
Quinoa, soczewice, buraki, ciecierzyce i marchewke wrzucilam do blendera. Na oleju zeszklilam cebulke i dodalam ja do warzyw, wraz z ziolami. Zblendowalam wszystko na sredno gladka mase. Wylozylam ja do miski, doprawilam do smaku i dodalam tyle platkow ziemniaczanych az masa dala sie elegancko formowac w okragle burgery. Ulozylam na blasze wylozonej papierem do pieczenia i pieklam ok 18 min w 180C.
200g ugotowanej czerwonej quinoa, moze byc biala
120g ugtowanej czerwonej soczewicy
100g ugotowanych burakow, pokrojonych w kostke
300g ugotowanej ciecierzycy
100g ugotowanej marchweki
3-4 lyzki oleju awokado
1 srednia cebula
4 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
1 lyzeczka lisci tymianku
2-3 zabki czosnku, zmiazdzone
1-2 swieze czerwone chilli
sol
pieprz
sok z cytryny
platki ziemniaczane
Quinoa, soczewice, buraki, ciecierzyce i marchewke wrzucilam do blendera. Na oleju zeszklilam cebulke i dodalam ja do warzyw, wraz z ziolami. Zblendowalam wszystko na sredno gladka mase. Wylozylam ja do miski, doprawilam do smaku i dodalam tyle platkow ziemniaczanych az masa dala sie elegancko formowac w okragle burgery. Ulozylam na blasze wylozonej papierem do pieczenia i pieklam ok 18 min w 180C.