Bursztynowe ciasto na odwrót

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Bursztynowe ciasto na odwrót

Ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
1 szczypta soli
2 łyżki smietany

Wierzch-spód:
1 kg gruszek
75 dag jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka utartego świeżego imbiru

Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się skarmelizuje, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Smażymy aż do zmięknięcia owoców i odparowania soku. Przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy ciasto na placek trochę większy od dna tortownicy. Tortownicę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, przykrywamy plackiem z ciasta, którego krawędzie zaginamy w kierunku dna tortownicy, tworząc brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , aż ciasto się przyrumieni. Po przestygnięciu odwracamy tortownicę do góry nogami i kładziemy ciasto na talerzu. Odwracamy tortownicę i delikatnie zdejmujemy denko. Na wierzchu, który jeszcze chwilę temu był spodem ciasta, ukażą się nam owoce zapieczone na bursztynowy kolor.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Sądząc po opisie to wariacja na temat tarty tatin...
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy