- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Bursztynowe ciasto na odwrót
Ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
1 szczypta soli
2 łyżki smietany
Wierzch-spód:
1 kg gruszek
75 dag jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka utartego świeżego imbiru
Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się skarmelizuje, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Smażymy aż do zmięknięcia owoców i odparowania soku. Przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy ciasto na placek trochę większy od dna tortownicy. Tortownicę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, przykrywamy plackiem z ciasta, którego krawędzie zaginamy w kierunku dna tortownicy, tworząc brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , aż ciasto się przyrumieni. Po przestygnięciu odwracamy tortownicę do góry nogami i kładziemy ciasto na talerzu. Odwracamy tortownicę i delikatnie zdejmujemy denko. Na wierzchu, który jeszcze chwilę temu był spodem ciasta, ukażą się nam owoce zapieczone na bursztynowy kolor.
Ciasto:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
1 szczypta soli
2 łyżki smietany
Wierzch-spód:
1 kg gruszek
75 dag jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 łyżka utartego świeżego imbiru
Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się skarmelizuje, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Smażymy aż do zmięknięcia owoców i odparowania soku. Przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy ciasto na placek trochę większy od dna tortownicy. Tortownicę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, przykrywamy plackiem z ciasta, którego krawędzie zaginamy w kierunku dna tortownicy, tworząc brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , aż ciasto się przyrumieni. Po przestygnięciu odwracamy tortownicę do góry nogami i kładziemy ciasto na talerzu. Odwracamy tortownicę i delikatnie zdejmujemy denko. Na wierzchu, który jeszcze chwilę temu był spodem ciasta, ukażą się nam owoce zapieczone na bursztynowy kolor.
Ostatnią edycję dokonał moderator: