Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bursztynowe ciasto na odwrót
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwia18" data-source="post: 259822" data-attributes="member: 778"><p><strong>Bursztynowe ciasto na odwrót</strong></p><p></p><p>Ciasto:</p><p>25 dag mąki</p><p>1/2 kostki masła</p><p>1 szczypta soli</p><p>2 łyżki smietany</p><p></p><p>Wierzch-spód:</p><p>1 kg gruszek</p><p>75 dag jabłek</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1/2 kostki masła</p><p>1 łyżka utartego świeżego imbiru</p><p></p><p>Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się skarmelizuje, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Smażymy aż do zmięknięcia owoców i odparowania soku. Przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy ciasto na placek trochę większy od dna tortownicy. Tortownicę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, przykrywamy plackiem z ciasta, którego krawędzie zaginamy w kierunku dna tortownicy, tworząc brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , aż ciasto się przyrumieni. Po przestygnięciu odwracamy tortownicę do góry nogami i kładziemy ciasto na talerzu. Odwracamy tortownicę i delikatnie zdejmujemy denko. Na wierzchu, który jeszcze chwilę temu był spodem ciasta, ukażą się nam owoce zapieczone na bursztynowy kolor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwia18, post: 259822, member: 778"] [B]Bursztynowe ciasto na odwrót[/B] Ciasto: 25 dag mąki 1/2 kostki masła 1 szczypta soli 2 łyżki smietany Wierzch-spód: 1 kg gruszek 75 dag jabłek 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 łyżka utartego świeżego imbiru Na patelni topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż się skarmelizuje, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Smażymy aż do zmięknięcia owoców i odparowania soku. Przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy ciasto na placek trochę większy od dna tortownicy. Tortownicę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, przykrywamy plackiem z ciasta, którego krawędzie zaginamy w kierunku dna tortownicy, tworząc brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , aż ciasto się przyrumieni. Po przestygnięciu odwracamy tortownicę do góry nogami i kładziemy ciasto na talerzu. Odwracamy tortownicę i delikatnie zdejmujemy denko. Na wierzchu, który jeszcze chwilę temu był spodem ciasta, ukażą się nam owoce zapieczone na bursztynowy kolor. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Bursztynowe ciasto na odwrót
Top
Bottom