- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Caldo Verde
400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół
1,5 l bulionu warzywnego
700 g ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj) i zagotować.
Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie.
Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i pokrojoną w paseczki kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką.
Ps1. Przepis pochodzi ze strony http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/...do-verde,18025/
Ps2. Bardzo często można spotkać, że zamiast kapusty dodaje się jarmuż.
Ps3. Pod koniec gotowania można dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.

400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół
1,5 l bulionu warzywnego
700 g ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj) i zagotować.
Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie.
Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i pokrojoną w paseczki kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką.
Ps1. Przepis pochodzi ze strony http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/...do-verde,18025/
Ps2. Bardzo często można spotkać, że zamiast kapusty dodaje się jarmuż.
Ps3. Pod koniec gotowania można dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: