Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Caldo Verde
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1632507" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Caldo Verde</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]97026[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół</p><p></p><p>1,5 l bulionu warzywnego</p><p></p><p>700 g ziemniaków</p><p></p><p>1 średniej wielkości cebula</p><p></p><p>pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu</p><p></p><p>3-4 ząbki czosnku</p><p></p><p>oliwa z oliwek</p><p></p><p>natka pietruszki</p><p></p><p>sól</p><p></p><p></p><p></p><p> Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. </p><p></p><p> W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj) i zagotować. </p><p></p><p> Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie. </p><p></p><p> Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.</p><p></p><p> Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i pokrojoną w paseczki kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu.</p><p></p><p> Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką.</p><p></p><p>Ps1. Przepis pochodzi ze strony <a href="http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/portugalska-zupa-z-kapusty-i-chorizo-przepis-na-caldo-verde,18025/" target="_blank">http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/...do-verde,18025/</a></p><p>Ps2. Bardzo często można spotkać, że zamiast kapusty dodaje się jarmuż.</p><p>Ps3. Pod koniec gotowania można dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1632507, member: 140"] [SIZE=14][B]Caldo Verde[/B][/SIZE] [ATTACH=full]97026[/ATTACH] 400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół 1,5 l bulionu warzywnego 700 g ziemniaków 1 średniej wielkości cebula pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki sól Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj) i zagotować. Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie. Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i pokrojoną w paseczki kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu. Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką. Ps1. Przepis pochodzi ze strony [URL="http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/portugalska-zupa-z-kapusty-i-chorizo-przepis-na-caldo-verde,18025/"]http://beszamel.se.pl/zupy-miesne-i-rybne/...do-verde,18025/[/URL] Ps2. Bardzo często można spotkać, że zamiast kapusty dodaje się jarmuż. Ps3. Pod koniec gotowania można dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Caldo Verde
Top
Bottom