Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Cali Fish Tacos
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1556778" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszne, szybkie danie, szczegolnie popularne w poludniowej Kalifornii. Lubimy podpiec pszenno-kukurydziane/kukurydziane tortille na chrupiaco, choc zwykle, tuz przed podaniem podgrzane w piecu czy mikrofiali rowniez sie nadaja. Oryginalnie do sporzadzenia dressingu potrzebna jest puszka chipotle chillis in adobo, a ze u nas ogolnie nie jest dostepna uzywamy pasty chipotle chilli. Panierke do ryby robimy z dodatkiem Corony najdzesciej, choc Sol lub Cusquena czy inne lekkie piwo sie nada. BTW sama panierka jest obledna i nada sie do innych dan rowniez. Surowka z czerwonej kapusty z kolendra pasuje nam tu najbardziej, ale w rzeczy samej mozna dac pomidorowa salse, guacamole etc. Najlepsza w Fish Tacos jest ryba o bialym miesie, ale praktycznie kazda sie sprawdzi, krewetki rowniez.</p><p></p><p><strong>500-600g filetow ryby, pokrojonej na paski 2.5x10cm</strong></p><p></p><p><strong>Sos:</strong></p><p><strong>2 czubate lyzki majonezu</strong></p><p><strong>2-3 lyzki soku z limonki</strong></p><p><strong>1 lyzka pasty chipotle chilli (lub 2 chipotle chilli z puszki, zblendowane z 2 lyzkami sosu adobo)</strong></p><p><strong>1-2 zabki czosnku zmiazdzone</strong></p><p></p><p>Wszystkie skladniki sosu dobrze mieszam, przykrywam, odstawiam w chlodne miejsce.</p><p></p><p><strong>Panierka:</strong></p><p><strong>1 szklanka maki</strong></p><p><strong>1 lyzeczka soli</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki pieprzu</strong></p><p><strong>1 szklanka piwa, np. Corona</strong></p><p></p><p>Najpierw mieszam suche skladniki i stopniowo dolewam piwa, ubijajac ciasto trzepaczka. Ma byc gladkie i niezbyt geste.</p><p></p><p><strong>olej do smazenia</strong></p><p><strong>pszenno-kukurydziane/kukurydziane tortille</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>Rozgrzewam olej (gleboki na 3cm) na patelni. Maczam kawalki ryby w panierce i smaze az sie zezloca. Wyjmje z tluszczu i osaczam na papierowych recznikach. Gdy temperatura oleju jest odpowiednia (ok 175-180C) panierka nie nasacza sie tluszczem i jest bardzo chrupiaca.</p><p></p><p>Na podgrzane lub podpieczone tortille* wykladam lyzke lub dwie sosu, na to obfita porcje <strong><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38683&st=0" target="_blank">surowki z czerwonej kapusty</a></strong>, na nia kawalki ryby, z reguly mieszcza sie dwa. Podaje z kawalkami limonki i meksykanskim piwem/desperado/margarita.</p><p></p><p>*Chrupiace tacos przygotowuje z tortilli domowym sposobem. Rozgrzewam piec do 200C i na jednej z wyzszych polek pieca umieszczam kratke. Na kratce wieszam tortille tak aby po podpieczeniu mialy ksztalt litery U do gory nogami. Podpiekaja sie tylko kilka minut.</p><p></p><p>Oryginalny przepis: <a href="http://www.onceuponachef.com/2013/03/baja-fish-tacos.html" target="_blank"><strong>Once Upon A Chef</strong></a></p><p></p><p>[ATTACH=full]91568[/ATTACH] [ATTACH=full]91566[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1556778, member: 1142"] Pyszne, szybkie danie, szczegolnie popularne w poludniowej Kalifornii. Lubimy podpiec pszenno-kukurydziane/kukurydziane tortille na chrupiaco, choc zwykle, tuz przed podaniem podgrzane w piecu czy mikrofiali rowniez sie nadaja. Oryginalnie do sporzadzenia dressingu potrzebna jest puszka chipotle chillis in adobo, a ze u nas ogolnie nie jest dostepna uzywamy pasty chipotle chilli. Panierke do ryby robimy z dodatkiem Corony najdzesciej, choc Sol lub Cusquena czy inne lekkie piwo sie nada. BTW sama panierka jest obledna i nada sie do innych dan rowniez. Surowka z czerwonej kapusty z kolendra pasuje nam tu najbardziej, ale w rzeczy samej mozna dac pomidorowa salse, guacamole etc. Najlepsza w Fish Tacos jest ryba o bialym miesie, ale praktycznie kazda sie sprawdzi, krewetki rowniez. [B]500-600g filetow ryby, pokrojonej na paski 2.5x10cm[/B] [B]Sos: 2 czubate lyzki majonezu 2-3 lyzki soku z limonki 1 lyzka pasty chipotle chilli (lub 2 chipotle chilli z puszki, zblendowane z 2 lyzkami sosu adobo) 1-2 zabki czosnku zmiazdzone[/B] Wszystkie skladniki sosu dobrze mieszam, przykrywam, odstawiam w chlodne miejsce. [B]Panierka: 1 szklanka maki 1 lyzeczka soli 1/2 lyzeczki pieprzu 1 szklanka piwa, np. Corona[/B] Najpierw mieszam suche skladniki i stopniowo dolewam piwa, ubijajac ciasto trzepaczka. Ma byc gladkie i niezbyt geste. [B]olej do smazenia pszenno-kukurydziane/kukurydziane tortille [/B] Rozgrzewam olej (gleboki na 3cm) na patelni. Maczam kawalki ryby w panierce i smaze az sie zezloca. Wyjmje z tluszczu i osaczam na papierowych recznikach. Gdy temperatura oleju jest odpowiednia (ok 175-180C) panierka nie nasacza sie tluszczem i jest bardzo chrupiaca. Na podgrzane lub podpieczone tortille* wykladam lyzke lub dwie sosu, na to obfita porcje [B][URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38683&st=0"]surowki z czerwonej kapusty[/URL][/B], na nia kawalki ryby, z reguly mieszcza sie dwa. Podaje z kawalkami limonki i meksykanskim piwem/desperado/margarita. *Chrupiace tacos przygotowuje z tortilli domowym sposobem. Rozgrzewam piec do 200C i na jednej z wyzszych polek pieca umieszczam kratke. Na kratce wieszam tortille tak aby po podpieczeniu mialy ksztalt litery U do gory nogami. Podpiekaja sie tylko kilka minut. Oryginalny przepis: [URL="http://www.onceuponachef.com/2013/03/baja-fish-tacos.html"][B]Once Upon A Chef[/B][/URL] [ATTACH=full]91568[/ATTACH] [ATTACH=full]91566[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Cali Fish Tacos
Top
Bottom