Całoroczne ciasto z owocami

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
2jajka
1/2szklanki cukru
1szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce

Są to proporcje na dużą tortownicę lub na prodiż.W przypadku dużej prostokątnej blaszki-trzeba podane ilości podwoić.

Ubić pianę z białek, dodać cukier-ubić i na końcu żółtka.Tę masę wymieszać z mąką połączoną z proszkiem,
wreszcie wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce.Można zostawić trochę ciasta i polać
nim owoce.Można posypać owoce kruszonką,albo ubić sztywną pianę z 2 białek, dodać pół szklanki cukru,
nadal ubijać i sztywną wyłożyć na owoce.Piec w temperaturze180-190st.C przez 50-60 min.

Ciasto tanie i smaczne.Można je piec wiosną z rabarbarem, a potem kolejno ze wszystkimi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami,wiśniami, śliwkami i jabłkami.Można także wyłożyć na ciasto namoczone suszone śliwki bez pestek.
Mam ten przepis od wielu lat-pochodzi z "Małego poradnika gospodyni".
Wczoraj sobie o nim przypomniałam i zrobiłam go z truskawkami.
Piekłam, w średniej tortownicy i bez niczego na wierzchu.Fotkę wkleję póżniej.Polecam.
mniam.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
DSCN0137.JPG
Dodaję fotkę.
DSCN0138.JPG

I jeszce jedno.

Załączniki

• DSCN0137.JPG
    DSCN0137.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 2
  • DSCN0138.JPG
    DSCN0138.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiak30

Member
Gru 4, 2007
6
0
0
Ciasto jest super! Szybko i łatwo się je robi, jest delikatne, puszyste i wilgotne. Zrobiłam na dużej blaszce, z dwóch porcji i bez owoców. Dodałam po kilka kropel aromatu waniliowego i cytrynowego. Po ostudzeniu na górę poszły truskawki, a całość zalałam litrem jogurtu truskawkowego, wymieszanego z czterema łyżeczkami żelatyny. Pychota!
anbetung.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
gosiak30 @ 16 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717225Ciasto jest super! Szybko i łatwo się je robi, jest delikatne, puszyste i wilgotne. Zrobiłam na dużej blaszce, z dwóch porcji i bez owoców. Dodałam po kilka kropel aromatu waniliowego i cytrynowego. Po ostudzeniu na górę poszły truskawki, a całość zalałam litrem jogurtu truskawkowego, wymieszanego z czterema łyżeczkami żelatyny. Pychota!
anbetung.gif
Gosiu-bardzo się cieszę,że zrobiłaś to ciasto i dziękuję za twoje innowacje.Zapewne kiedyś je też wypróbuję.
Pozdrawiam.
wink.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Mariaanno, wygląda ślicznie
mniam.gif
Lubię takie proste, domowe ciasta.

W jakiej tortownicy pieczesz, jaka średnica? Wychodzi Ci niziutkie, ja wolę te wyższe. Zastanawiam się tylko, co zrobić, by w wysokim i mocno rosnącym cieście truskawki nie opadły na dno, bo nie wygląda to za fajnie
gruebel_2.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Siedzi w piekarniku. Zrobiłam z 1,5 porcji w tortownicy o średnicy 25 cm.

...A truskawki już opadły!
baa.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Lud_ @ 16 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717318Mariaanno, wygląda ślicznie
mniam.gif
Lubię takie proste, domowe ciasta.

W jakiej tortownicy pieczesz, jaka średnica? Wychodzi Ci niziutkie, ja wolę te wyższe. Zastanawiam się tylko, co zrobić, by w wysokim i mocno rosnącym cieście truskawki nie opadły na dno, bo nie wygląda to za fajnie
gruebel_2.gif
Witaj-Lud.
Przepraszam,że spóżniłam się z odpowiedzią.Ja piekę ,w tortownicy o średnicy 24cm.Robię z mąki tortowej albo z krupczatki.Tylko mała część z owoców opada.Truskawki wybieram raczej średniej wielkości i osuszam papierowym ręcznikiem przed ułożeniem na ciasto.To tyle co moim zdaniem ma znaczenie odnośnie opadania.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i mam nadzieję, że będzie Ci smakowało ciasto.
wink.gif

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Ten przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Było to pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam (mama stwierdziła, że nie da go sie zepsuć
icon_mrgreen.gif
a ja miałam wtedy 8 lat) do dzisiaj , kiedy mają się zjawić niespodziewania goście, zawsze je robimy. Proste, szybkie ciasto , które zawsze wszystkim smakuje.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
catparker @ 17 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717621Ten przepis jest u mnie w rodzinie od lat. Było to pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam (mama stwierdziła, że nie da go sie zepsuć
icon_mrgreen.gif
a ja miałam wtedy 8 lat) do dzisiaj , kiedy mają się zjawić niespodziewania goście, zawsze je robimy. Proste, szybkie ciasto , które zawsze wszystkim smakuje.
Cieszę się, że twój debiut wypadł akurat na to ciasto.Mama zapewne była dumna z twojego wypieku-ja byłabym napewno.Pozdrawiam serdecznie.
wink.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
mariaanna @ 17 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717598Witaj-Lud.
Przepraszam,że spóżniłam się z odpowiedzią.Ja piekę ,w tortownicy o średnicy 24cm.Robię z mąki tortowej albo z krupczatki.Tylko mała część z owoców opada.Truskawki wybieram raczej średniej wielkości i osuszam papierowym ręcznikiem przed ułożeniem na ciasto.To tyle co moim zdaniem ma znaczenie odnośnie opadania.Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i mam nadzieję, że będzie Ci smakowało ciasto.
wink.gif
Nie jest tak źle, nie opadły wszystkie, tylko część ;) Ciasto ładnie wyrosło, wygląda apetycznie, ale spróbuję dopiero do popołudniowej kawy
lecker.gif

PS Osobom, które pieką je pierwszy raz, polecam uważać na czas pieczenia - ja piekłam tylko 40 min i bardzo ładnie się zrumieniło, po godzinie wyjęłabym z piekarnika węgielek
icon_wink.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
gosiak30 @ 16 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=717225Ciasto jest super! Szybko i łatwo się je robi, jest delikatne, puszyste i wilgotne. Zrobiłam na dużej blaszce, z dwóch porcji i bez owoców. Dodałam po kilka kropel aromatu waniliowego i cytrynowego. Po ostudzeniu na górę poszły truskawki, a całość zalałam litrem jogurtu truskawkowego, wymieszanego z czterema łyżeczkami żelatyny. Pychota!
anbetung.gif
gosiu rozpuszczasz zelatyne w wodzie i dodajesz do jogurtu ?
gruebel_2.gif

gosiak30

Member
Gru 4, 2007
6
0
0
Rozpuściłam żelatynę w ok 1/3 szkl gorącej wody i wymieszałam z jogurtem. Jak troszkę stężało, polałam tym ciasto i wstawiłam do lodówki. Fajne. Bardzo orzeźwiające
icon_smile.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
No i po konsumpcji, zniknęła już większość ;) Smaczne, szybkie, biszkoptowe ciacho. Btw, robiłam niedawno bardzo podobne, również z truskawkami, tyle, że tam były 3 łyżki oleju na 4 jajka. To jest lepsze, bo dzięki sporej ilości tłuszczu, którą i tak trochę zmniejszyłam
icon_mrgreen.gif
placek jest wilgotniejszy i bardziej delikatny.
Dałam masło zamiast margaryny.

Dziękuję za przepis
cvety.gif

A, są i zdjęcia.

Załączniki

• IMG_4852.JPG
    IMG_4852.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4863.JPG
    IMG_4863.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Lud- ale super Ci wyszło.Takie wysokie.Bardzo się cieszę, że smakuje Tobie.Jeszcze odnośnie czasu pieczenia-
to oczywiście dużo zależy od piekarnika ale ,w tym wypadku zależy też od tego czy robimy z pianką czy bez.
Ja najczęściej robię, z pianką i wtedy trzeba piec trochę dłużej.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy