- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
2jajka
1/2szklanki cukru
1szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
Są to proporcje na dużą tortownicę lub na prodiż.W przypadku dużej prostokątnej blaszki-trzeba podane ilości podwoić.
Ubić pianę z białek, dodać cukier-ubić i na końcu żółtka.Tę masę wymieszać z mąką połączoną z proszkiem,
wreszcie wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce.Można zostawić trochę ciasta i polać
nim owoce.Można posypać owoce kruszonką,albo ubić sztywną pianę z 2 białek, dodać pół szklanki cukru,
nadal ubijać i sztywną wyłożyć na owoce.Piec w temperaturze180-190st.C przez 50-60 min.
Ciasto tanie i smaczne.Można je piec wiosną z rabarbarem, a potem kolejno ze wszystkimi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami,wiśniami, śliwkami i jabłkami.Można także wyłożyć na ciasto namoczone suszone śliwki bez pestek.
Mam ten przepis od wielu lat-pochodzi z "Małego poradnika gospodyni".
Wczoraj sobie o nim przypomniałam i zrobiłam go z truskawkami.
Piekłam, w średniej tortownicy i bez niczego na wierzchu.Fotkę wkleję póżniej.Polecam.
1/2szklanki cukru
1szklanka mąki
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
owoce
Są to proporcje na dużą tortownicę lub na prodiż.W przypadku dużej prostokątnej blaszki-trzeba podane ilości podwoić.
Ubić pianę z białek, dodać cukier-ubić i na końcu żółtka.Tę masę wymieszać z mąką połączoną z proszkiem,
wreszcie wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę. Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce.Można zostawić trochę ciasta i polać
nim owoce.Można posypać owoce kruszonką,albo ubić sztywną pianę z 2 białek, dodać pół szklanki cukru,
nadal ubijać i sztywną wyłożyć na owoce.Piec w temperaturze180-190st.C przez 50-60 min.
Ciasto tanie i smaczne.Można je piec wiosną z rabarbarem, a potem kolejno ze wszystkimi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami,wiśniami, śliwkami i jabłkami.Można także wyłożyć na ciasto namoczone suszone śliwki bez pestek.
Mam ten przepis od wielu lat-pochodzi z "Małego poradnika gospodyni".
Wczoraj sobie o nim przypomniałam i zrobiłam go z truskawkami.
Piekłam, w średniej tortownicy i bez niczego na wierzchu.Fotkę wkleję póżniej.Polecam.
