Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Calzone z nadzieniem serowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 44664" data-attributes="member: 30"><p><strong>Calzone z nadzieniem serowym</strong></p><p></p><p>1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy</p><p>1 lyzeczka cukru</p><p>1 szklanka wody</p><p>1 1/2 lyzki oliwki</p><p>1 lyzka mleka w proszku</p><p>3/4 lyzeczki soli</p><p>3 szklanki maki</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>1 1/2 szklanki sera ricotta lub twarozku</p><p>3/4 szklanki startej mozzarelli</p><p>3/4 szklanki startego parmezanu</p><p>1 jajko (ja nie dodaje)</p><p>1 posiekany zabek czosnku</p><p>posiekana zielona pietruszka</p><p>sol, pieprz do smaku</p><p></p><p>150g mrozonego szpinaku</p><p>smazone pieczarki (niekoniecznie)</p><p></p><p>Ciasto: </p><p>Drozdze wsypac do letniej wody z cukrem, zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki, dodac pozostle skladniki i wyrobic az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, ale nie twarde. Zostawic w cieple do wyrosniecia (okolo godziny lub do podwojenia objetosci), najlepiej w duzej misce lekko posmarowanej oliwka. </p><p></p><p>Nadzienie: </p><p>Sery wymieszac dobrze w misce, dodac czosnek, pietruszke i jajko. Przysmaczyc sola i pieprzem. Rozmrozony szpinak lekko odcisnac, wrzucic na rozgrzana patelnie z odrobina oliwki i sauté z dodatkiem zabka czosnku az reszta wody odparuje. Szpinak dodac do nadzienia i dobrze wymieszac razem. Podzielic na 4-6 czesci. </p><p></p><p>Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na 4-6 czesci (zalezy jak duze calzone lubisz). Kazda czesc rozciagnac lub wywalkowac w ksztalcie kolka, na polowe utworzonego kola nalozyc porcje nadzienia, zostawiajac waski margines do zlepienia, na ser nalozyc warstwe pieczarek (jezeli uzywasz), mozna dodac troszke startej mozzarelii. Przykryc druga czescia ciasta, brzegi ciasta posmarowac woda i zlepic. Ukladac calzone na blasze, nakluc widelcem, lekko posmarowac olwka i piec (nie zostawiac juz do ponownego wyrosniecia) w temperaturze 225 st.C az beda ladnie zrumienione, 15-20 minut. </p><p></p><p>Podawac gorace z miska zielonej salaty. Osobno mozna podac ulubiony sos pomidorowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 44664, member: 30"] [B]Calzone z nadzieniem serowym[/B] 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy 1 lyzeczka cukru 1 szklanka wody 1 1/2 lyzki oliwki 1 lyzka mleka w proszku 3/4 lyzeczki soli 3 szklanki maki Nadzienie: 1 1/2 szklanki sera ricotta lub twarozku 3/4 szklanki startej mozzarelli 3/4 szklanki startego parmezanu 1 jajko (ja nie dodaje) 1 posiekany zabek czosnku posiekana zielona pietruszka sol, pieprz do smaku 150g mrozonego szpinaku smazone pieczarki (niekoniecznie) Ciasto: Drozdze wsypac do letniej wody z cukrem, zostawic na 5 minut, az utworza sie pecherzyki, dodac pozostle skladniki i wyrobic az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, ale nie twarde. Zostawic w cieple do wyrosniecia (okolo godziny lub do podwojenia objetosci), najlepiej w duzej misce lekko posmarowanej oliwka. Nadzienie: Sery wymieszac dobrze w misce, dodac czosnek, pietruszke i jajko. Przysmaczyc sola i pieprzem. Rozmrozony szpinak lekko odcisnac, wrzucic na rozgrzana patelnie z odrobina oliwki i sauté z dodatkiem zabka czosnku az reszta wody odparuje. Szpinak dodac do nadzienia i dobrze wymieszac razem. Podzielic na 4-6 czesci. Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podzielic na 4-6 czesci (zalezy jak duze calzone lubisz). Kazda czesc rozciagnac lub wywalkowac w ksztalcie kolka, na polowe utworzonego kola nalozyc porcje nadzienia, zostawiajac waski margines do zlepienia, na ser nalozyc warstwe pieczarek (jezeli uzywasz), mozna dodac troszke startej mozzarelii. Przykryc druga czescia ciasta, brzegi ciasta posmarowac woda i zlepic. Ukladac calzone na blasze, nakluc widelcem, lekko posmarowac olwka i piec (nie zostawiac juz do ponownego wyrosniecia) w temperaturze 225 st.C az beda ladnie zrumienione, 15-20 minut. Podawac gorace z miska zielonej salaty. Osobno mozna podac ulubiony sos pomidorowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Calzone z nadzieniem serowym
Top
Bottom