Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Calzone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Musia" data-source="post: 258038" data-attributes="member: 965"><p>Jest to cos w rodzaju pizzy tyle ze jest zlozona na pol</p><p></p><p><strong>Calzone</strong></p><p></p><p><em>Skladniki na ciasto</em></p><p>-400 g maki</p><p>-1 lyzeczka soli</p><p>-30 g swiezych drozdzy</p><p>-1/4 litra letniej wody</p><p>-4 lyzki oliwy z oliwek</p><p> </p><p><em>Skladniki na nadzienie</em></p><p>-100 g Mozzarelli</p><p>-100 g jakiejs wloskiej salami</p><p>-200 g serka Ricotta jest to podobno wloska odmiana serka homogenizowanego tylko ze o zawartosci 13,5 % tluszczu.</p><p>-50 g startego twardego sera Pecorino mozna zastapic Parmesanem</p><p>-1 jajko</p><p>-50 ml smietany</p><p>-1 lyzka posiekanej pietruszki</p><p>-1/2 lyzki tymianku</p><p>-sol, pieprz</p><p></p><p><em>Wykonanie: </em></p><p>Z powyzej podanych skladnikow wyrobic gladkie ciasto odstawic w cieple miejsce na 0,5 godziny do wyrosniecia. </p><p>Mozzarele pokroic w kostke, serek Ricotta przetrzec przez sitko. Salami pokroic w cienkie paseczki. Serki, salami, jajko, smietane oraz ziola wymieszac dodac sol i pieprz do smaku.</p><p>Wyrosniete ciasto ponownie ugniesc i rozwalkowac jak na okragla pizze. Nadzienie wylozyc tylko na jedna polowe ciasta przy czym zostawic od brzegu tak okolo 2 cm. Brzeg posmarowac bialkiem druga polowe ciasta zlozyc na te z nadzieniem przy czym brzegi dobrze docisnac. Calone polozyc na blaszke wysmarowana tluszczem ale tak zeby ta strona na ktora wykladalismy nadzienie znalazla sie na gorze przy czym mozna brzegi lekko widelcem po dociskac i przykryte pozostawic jeszce raz do ponownego wyrosniecia tak na 15-20 min. Przed wstawieniem do piekarnika Calzone posmarowac zoltkiem i piec 25 min w temp. 210 stopni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Musia, post: 258038, member: 965"] Jest to cos w rodzaju pizzy tyle ze jest zlozona na pol [B]Calzone[/B] [I]Skladniki na ciasto[/I] -400 g maki -1 lyzeczka soli -30 g swiezych drozdzy -1/4 litra letniej wody -4 lyzki oliwy z oliwek [I]Skladniki na nadzienie[/I] -100 g Mozzarelli -100 g jakiejs wloskiej salami -200 g serka Ricotta jest to podobno wloska odmiana serka homogenizowanego tylko ze o zawartosci 13,5 % tluszczu. -50 g startego twardego sera Pecorino mozna zastapic Parmesanem -1 jajko -50 ml smietany -1 lyzka posiekanej pietruszki -1/2 lyzki tymianku -sol, pieprz [I]Wykonanie: [/I] Z powyzej podanych skladnikow wyrobic gladkie ciasto odstawic w cieple miejsce na 0,5 godziny do wyrosniecia. Mozzarele pokroic w kostke, serek Ricotta przetrzec przez sitko. Salami pokroic w cienkie paseczki. Serki, salami, jajko, smietane oraz ziola wymieszac dodac sol i pieprz do smaku. Wyrosniete ciasto ponownie ugniesc i rozwalkowac jak na okragla pizze. Nadzienie wylozyc tylko na jedna polowe ciasta przy czym zostawic od brzegu tak okolo 2 cm. Brzeg posmarowac bialkiem druga polowe ciasta zlozyc na te z nadzieniem przy czym brzegi dobrze docisnac. Calone polozyc na blaszke wysmarowana tluszczem ale tak zeby ta strona na ktora wykladalismy nadzienie znalazla sie na gorze przy czym mozna brzegi lekko widelcem po dociskac i przykryte pozostawic jeszce raz do ponownego wyrosniecia tak na 15-20 min. Przed wstawieniem do piekarnika Calzone posmarowac zoltkiem i piec 25 min w temp. 210 stopni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pizza & Co.
Calzone
Top
Bottom