Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cannelloni con spinaci
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 42509" data-attributes="member: 49"><p><strong>Cannelloni ze szpinakiem</strong></p><p></p><p>(dla 6 osób):</p><p></p><p>500 g makaronu cannelloni ugotować &#8222;al den-</p><p>te". Dobrze odcedzić.</p><p>Aby przygotować farsz, wkładamy do miseczki:</p><p>300g pokrojonej na male kawałeczki</p><p>przypieczonej na maśle cielęciny,</p><p>150 g pokrojonej Prosciutto Cotto (gotowana</p><p>szynka),</p><p>400 g gotowanego, odciśniętego i drobno</p><p>posiekanego szpinaku,</p><p>2 jaja,</p><p>3 łyżki startego Parmigiano Reggiano,</p><p>małą szczyptę gałki muszkatolowej</p><p>oraz po szczypcie soli i pieprzu.</p><p></p><p>Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Napełniamy nią cannelloni. Następnie układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu, każdą warstwę polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy odrobiną startego sera Parmigiano Reggiano i polewamy mięsnym sosem (np. bolońskim). Wreszcie polewamy kilkoma łyżeczkami sosu beszamelowego, wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy.</p><p></p><p>W innej wersji farsz składa się z pokrojonej słoniny, kawałków wieprzowiny, przecieru pomidorowego, posiekanej cebuli i strączków ostrej papryki. Wszystko przyrumieniamy na patelni, zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka, szpinak i tarty parmezan.</p><p></p><p>wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 42509, member: 49"] [B]Cannelloni ze szpinakiem[/B] (dla 6 osób): 500 g makaronu cannelloni ugotować „al den- te". Dobrze odcedzić. Aby przygotować farsz, wkładamy do miseczki: 300g pokrojonej na male kawałeczki przypieczonej na maśle cielęciny, 150 g pokrojonej Prosciutto Cotto (gotowana szynka), 400 g gotowanego, odciśniętego i drobno posiekanego szpinaku, 2 jaja, 3 łyżki startego Parmigiano Reggiano, małą szczyptę gałki muszkatolowej oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę. Napełniamy nią cannelloni. Następnie układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu, każdą warstwę polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy odrobiną startego sera Parmigiano Reggiano i polewamy mięsnym sosem (np. bolońskim). Wreszcie polewamy kilkoma łyżeczkami sosu beszamelowego, wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy. W innej wersji farsz składa się z pokrojonej słoniny, kawałków wieprzowiny, przecieru pomidorowego, posiekanej cebuli i strączków ostrej papryki. Wszystko przyrumieniamy na patelni, zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka, szpinak i tarty parmezan. wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Cannelloni con spinaci
Top
Bottom