Czyli cannloni po kalabryjsku. Zaczerpnięte z książki Pasta&pizza Dario Querini
Pyszne
na 4 osoby:
2-3 canneloni do uzupełnienia na osobę
350 g mieszanki cielęcego, wołowego, i wieprzowego mięsa mielonego
(ja użyłam wieprzowego)
50 g aromatycznej salami (najlepiej ostrej jakiejś np w pieprzu lub papryce)
2 jajka na twardo
12 czarnych oliwek
30 g oliwy z oliwek
natka pietruszki
tarty ser owczy i parmezan
masło, sól, pieprz
Kupione canneloni ugotowac 'al dente' w dużej ilości osolonej wody. Do wody dodać 1 łyżkę stołową oliwy, aby makaron pozostał miękki i nie sklejał się. Po odcedzeniu canneloni położyć na ściereczce, aby wystygły. Nie wolno ich przy tym dotykać (bo się posklejają w środku).Salami oraz oliwki posiekac bardzo drobno (lub mozna przekręcić przez maszynkę). Podsmażyć z mięsem mielonym i na wolnym ogniu smażyć na odrobinie oliwy na kolor brązowy. Tę mieszankę przełożyć do wazy(??) i rozetrzeć widelcem. Jajka oraz pietruszkę posiekać, doprawić solą, pieprzem (lub innymi przyprawami), a następnie dobrze wymieszać z mięsem.Canneloni nafaszerować tą mieszanką. Dno żaroodpornego naczynia nasmarować oliwą i włozyc jedną lub dwie warstwy canneloni polać tłuszczem ze smażenia i posypac serem. Nałozyć na to płatki masła, całość zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20 minut. Podawać gorące.
PS. Pycha. paluszki lizać
)Mam nadzieję że będzie Wam smakowało. Bon Apetit

Pyszne
na 4 osoby:
2-3 canneloni do uzupełnienia na osobę
350 g mieszanki cielęcego, wołowego, i wieprzowego mięsa mielonego
(ja użyłam wieprzowego)
50 g aromatycznej salami (najlepiej ostrej jakiejś np w pieprzu lub papryce)
2 jajka na twardo
12 czarnych oliwek
30 g oliwy z oliwek
natka pietruszki
tarty ser owczy i parmezan
masło, sól, pieprz
Kupione canneloni ugotowac 'al dente' w dużej ilości osolonej wody. Do wody dodać 1 łyżkę stołową oliwy, aby makaron pozostał miękki i nie sklejał się. Po odcedzeniu canneloni położyć na ściereczce, aby wystygły. Nie wolno ich przy tym dotykać (bo się posklejają w środku).Salami oraz oliwki posiekac bardzo drobno (lub mozna przekręcić przez maszynkę). Podsmażyć z mięsem mielonym i na wolnym ogniu smażyć na odrobinie oliwy na kolor brązowy. Tę mieszankę przełożyć do wazy(??) i rozetrzeć widelcem. Jajka oraz pietruszkę posiekać, doprawić solą, pieprzem (lub innymi przyprawami), a następnie dobrze wymieszać z mięsem.Canneloni nafaszerować tą mieszanką. Dno żaroodpornego naczynia nasmarować oliwą i włozyc jedną lub dwie warstwy canneloni polać tłuszczem ze smażenia i posypac serem. Nałozyć na to płatki masła, całość zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku około 20 minut. Podawać gorące.
PS. Pycha. paluszki lizać

