Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Cantucci di Prato
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 46048" data-attributes="member: 206"><p>Cantucci di Prato</p><p></p><p></p><p>2 jajka całe</p><p>3 żółtka</p><p>250 g cukru</p><p>400 g mąki pszennej</p><p>7 g drożdży suchych</p><p>esencja pomarańczowa</p><p>szczypta soli</p><p>150 g migdałów ze skórką</p><p>plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem</p><p></p><p>Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól. </p><p>Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką.</p><p>Uformować ciastka długiości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną.</p><p></p><p>Klasyka to podać je na deser w towarzystwie Vin Santo.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 46048, member: 206"] Cantucci di Prato 2 jajka całe 3 żółtka 250 g cukru 400 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych esencja pomarańczowa szczypta soli 150 g migdałów ze skórką plus jajko rozbite widelcem do pomalowania przed pieczeniem Ubić porządnie jajka i żółtka z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo przesianą mąkę. Dodać drożdże, 4 krople esencji pomarańczowej i sól. Uprażyć migdały i ostudzić je. Dodać do ciasta i wymieszać. Mają być w całości i ze skórką. Uformować ciastka długiości 5 cm i wysokie 1,5 cm. Ułożyć na blasze, pomalować rozbełtanym jajkiem i upiec w temp. 180 stopni przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe, pokroić na ukośne plastry szerokości palca i ponownie włożyć na 10 minut do pieca aż dobrze wyschną. Klasyka to podać je na deser w towarzystwie Vin Santo. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Cantucci di Prato
Top
Bottom