Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Caponata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1021929" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Caponata </strong></p><p>sycylijski gulasz z bakłażanów</p><p>wg J. Olivera z książki &#8222;Włoska wyprawa Jamiego&#8221;</p><p></p><p>4 porcje</p><p></p><p><strong>Składniki: </strong></p><p>oliwa </p><p>2 ładne jędrne bakłażany pokrojone na spore kawałki </p><p>1 czubata łyżeczka suszonego oregano </p><p>sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz </p><p>1 mała czerwona cebula, drobno posiekana (u mnie dwie szalotki)</p><p>2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki </p><p>garść zielonych oliwek </p><p>mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki pietruszki </p><p>2 łyżki solonych kaparów, osączonych, opłukanych i osuszonych (u mnie – marynowanych)</p><p>2-3 łyżki octu ziołowego dobrej jakości </p><p>5 dużych dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych </p><p>dowolnie: 2 łyżki migdałów lekko zrumienionych na suchej patelni </p><p></p><p><strong>Wykonanie: </strong></p><p>Weź dużą patelnię, wlej na nią solidną porcję oliwy i postaw na ogniu. Wrzuć kawałki bakłażanów i oregano, przypraw odrobiną soli i potrząśnij, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. (Jeżeli nie dysponujesz odpowiednio dużą patelnią, możesz smażyć warzywa partiami.) Kiedy bakłażany ładnie się przyrumienią dodaj cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Smaż jeszcze kilka minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę oliwy. Wrzuć kapary, oliwki i skrop octem ziołowym. Kiedy cały ocet wyparuje dodaj pomidory i duś na małym ogniu do miękkości (przez ok. 15 minut). Spróbuj przed podaniem i w razie potrzeby przypraw solą, pieprzem i odrobiną octu. Skrop dobrą oliwą i podawaj posypane siekanymi listkami natki oraz migdałami.</p><p>Można jadać na ciepło i na zimno.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Bakłażany pokroiłam w plastry, posoliłam i odłożyłam na pół godziny. Potem opłukałam, osuszyłam ściereczką, ułożyłam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowałam marynatą zrobioną z oliwy, czosnku, octu balsamicznego, octu sherry i suszonych ziół - oregano, tymianku i bazylii. Piekłam w 200 stopniach około 15 minut plus pięć minut w termoobiegu (160 stopni). </p><p>Na patelni poddusiłam na oliwie posiekane szalotki, dodałam obrane ze skórek podłużne pomidory, czosnek i sól. Gotowałam do zgęstnienia masy, doprawiłam pieprzem, dodałam oliwki, kapary i pokrojone w kawałki bakłażany. Na koniec dołożyłam świeże zioła - bazylię, oregano i natkę pietruszki. Zapomniałam o migdałach, choć je wyjęłam z szafki, za to posypałam potrawę pokrojonym w kostkę serem bałkańskim.</p><p>Niebo w gębie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1021929, member: 1024"] [B]Caponata [/B] sycylijski gulasz z bakłażanów wg J. Olivera z książki „Włoska wyprawa Jamiego” 4 porcje [B]Składniki: [/B] oliwa 2 ładne jędrne bakłażany pokrojone na spore kawałki 1 czubata łyżeczka suszonego oregano sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana (u mnie dwie szalotki) 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki garść zielonych oliwek mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki pietruszki 2 łyżki solonych kaparów, osączonych, opłukanych i osuszonych (u mnie – marynowanych) 2-3 łyżki octu ziołowego dobrej jakości 5 dużych dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych dowolnie: 2 łyżki migdałów lekko zrumienionych na suchej patelni [B]Wykonanie: [/B] Weź dużą patelnię, wlej na nią solidną porcję oliwy i postaw na ogniu. Wrzuć kawałki bakłażanów i oregano, przypraw odrobiną soli i potrząśnij, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. (Jeżeli nie dysponujesz odpowiednio dużą patelnią, możesz smażyć warzywa partiami.) Kiedy bakłażany ładnie się przyrumienią dodaj cebulę, czosnek i posiekaną natkę. Smaż jeszcze kilka minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę oliwy. Wrzuć kapary, oliwki i skrop octem ziołowym. Kiedy cały ocet wyparuje dodaj pomidory i duś na małym ogniu do miękkości (przez ok. 15 minut). Spróbuj przed podaniem i w razie potrzeby przypraw solą, pieprzem i odrobiną octu. Skrop dobrą oliwą i podawaj posypane siekanymi listkami natki oraz migdałami. Można jadać na ciepło i na zimno. [B]Moja wersja:[/B] Bakłażany pokroiłam w plastry, posoliłam i odłożyłam na pół godziny. Potem opłukałam, osuszyłam ściereczką, ułożyłam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowałam marynatą zrobioną z oliwy, czosnku, octu balsamicznego, octu sherry i suszonych ziół - oregano, tymianku i bazylii. Piekłam w 200 stopniach około 15 minut plus pięć minut w termoobiegu (160 stopni). Na patelni poddusiłam na oliwie posiekane szalotki, dodałam obrane ze skórek podłużne pomidory, czosnek i sól. Gotowałam do zgęstnienia masy, doprawiłam pieprzem, dodałam oliwki, kapary i pokrojone w kawałki bakłażany. Na koniec dołożyłam świeże zioła - bazylię, oregano i natkę pietruszki. Zapomniałam o migdałach, choć je wyjęłam z szafki, za to posypałam potrawę pokrojonym w kostkę serem bałkańskim. Niebo w gębie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Caponata
Bottom