- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Oprócz klasycznej :
Carbonara z tunczykiem
1 zabek czosnku obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni, dodac 160 g tunczyka w sosie własnym (osączonego i rozdrobnionego)
W miseczce rozbełtać 2 zóltka stopniowo dodając 3 łyzki startego parmezanu. Dodac sporo drobno posiekanej natki, sól i pieprz.
Makaron wrzucic na patelnie, w której jest tunczyk, zalac masą jajeczno serową i chwilkę smazyc ciagle mieszając
Carbonara warzywna
1 łodygę selera naciowego , 2 marchewki, 2 cukinie, 5 lisci kapusty, 1 por umyć.
Marchew i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki (julienne).
Pora, selera i kapustę również pokroić drobno (paski)/
1 dymkę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa obsmażyć na patelni – 2 minuty.
Posolić, patelnię / garnek przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez ok. 15 minut.
W tzw . międzyczasie ugotować makaron – linguine na przykład.
W misce wymieszać 2 jajka z odrobiną gałki muszkat. Solą, pieprzem i 50 g startego parmezanu.
Ugotowany makaron przełozyć do patelni/ garnka z warzywami, połać 2 łyzkami oliwy , wlać jajka. Wymieszać dokładnie (można trzymać garnek na małym ogniu) . Jeść natychmiast.
Carbonara z tunczykiem
1 zabek czosnku obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni, dodac 160 g tunczyka w sosie własnym (osączonego i rozdrobnionego)
W miseczce rozbełtać 2 zóltka stopniowo dodając 3 łyzki startego parmezanu. Dodac sporo drobno posiekanej natki, sól i pieprz.
Makaron wrzucic na patelnie, w której jest tunczyk, zalac masą jajeczno serową i chwilkę smazyc ciagle mieszając
Carbonara warzywna
1 łodygę selera naciowego , 2 marchewki, 2 cukinie, 5 lisci kapusty, 1 por umyć.
Marchew i cukinię pokroić w cieniutkie paseczki (julienne).
Pora, selera i kapustę również pokroić drobno (paski)/
1 dymkę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa obsmażyć na patelni – 2 minuty.
Posolić, patelnię / garnek przykryć i dusić warzywa na małym ogniu przez ok. 15 minut.
W tzw . międzyczasie ugotować makaron – linguine na przykład.
W misce wymieszać 2 jajka z odrobiną gałki muszkat. Solą, pieprzem i 50 g startego parmezanu.
Ugotowany makaron przełozyć do patelni/ garnka z warzywami, połać 2 łyzkami oliwy , wlać jajka. Wymieszać dokładnie (można trzymać garnek na małym ogniu) . Jeść natychmiast.