- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Tradycyjna lombardzka potrawa. Jest wiele wersji.
5 kielbasek typu Luganega (surowe mieso w jelicie) – mozna sprobowac z jakas polska kielbasa
1 glowa wloskiej kapusty o wadze okolo 1 kg
100 g przecieru pomidorowego
1 cebula
2 marchewki
1 lodyga selera naciowego
30 g masla
sol, pieprz
Zeszklic na masle cebule pokrojona w cienkie talarki. Marchew pokroic w talarki, seler w plasterki, kapuste poszatkowc niezbyt cienko. Dodac reszte jarzyn do cebuli, gotowac mieszajac zeby sie nie przypalilo przez 20 minut. Posolic, popieprzyc, dodac przecier i gotowac znowu 30 minut.
Kielbaski podziurawic widelcem (wtedy puszcza sok, a o to chodzi), dodac do warzyw, gotowac pod przykryciem nastepne 20 minut.
Tradycyjnie podaje sie to danie z polenta.
Mozna wzbogacic dodajac pol kilo zeberek wieprzowych lub 2 nozki wieprzowe. Nalezy wtedy je ugotowac do miekkosci w wodzie i dolozyc do cebuli zanim dodamy reszte warzyw.
Tu http://www.fileni.it/ricette/22_Luganega-di-suino.htm
mozna zobaczyc co to jest ta Luganega.
MzM
5 kielbasek typu Luganega (surowe mieso w jelicie) – mozna sprobowac z jakas polska kielbasa
1 glowa wloskiej kapusty o wadze okolo 1 kg
100 g przecieru pomidorowego
1 cebula
2 marchewki
1 lodyga selera naciowego
30 g masla
sol, pieprz
Zeszklic na masle cebule pokrojona w cienkie talarki. Marchew pokroic w talarki, seler w plasterki, kapuste poszatkowc niezbyt cienko. Dodac reszte jarzyn do cebuli, gotowac mieszajac zeby sie nie przypalilo przez 20 minut. Posolic, popieprzyc, dodac przecier i gotowac znowu 30 minut.
Kielbaski podziurawic widelcem (wtedy puszcza sok, a o to chodzi), dodac do warzyw, gotowac pod przykryciem nastepne 20 minut.
Tradycyjnie podaje sie to danie z polenta.
Mozna wzbogacic dodajac pol kilo zeberek wieprzowych lub 2 nozki wieprzowe. Nalezy wtedy je ugotowac do miekkosci w wodzie i dolozyc do cebuli zanim dodamy reszte warzyw.
Tu http://www.fileni.it/ricette/22_Luganega-di-suino.htm
mozna zobaczyc co to jest ta Luganega.
MzM