Casoeula

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Tradycyjna lombardzka potrawa. Jest wiele wersji.

5 kielbasek typu Luganega (surowe mieso w jelicie) – mozna sprobowac z jakas polska kielbasa
1 glowa wloskiej kapusty o wadze okolo 1 kg
100 g przecieru pomidorowego
1 cebula
2 marchewki
1 lodyga selera naciowego
30 g masla
sol, pieprz

Zeszklic na masle cebule pokrojona w cienkie talarki. Marchew pokroic w talarki, seler w plasterki, kapuste poszatkowc niezbyt cienko. Dodac reszte jarzyn do cebuli, gotowac mieszajac zeby sie nie przypalilo przez 20 minut. Posolic, popieprzyc, dodac przecier i gotowac znowu 30 minut.
Kielbaski podziurawic widelcem (wtedy puszcza sok, a o to chodzi), dodac do warzyw, gotowac pod przykryciem nastepne 20 minut.
Tradycyjnie podaje sie to danie z polenta.

Mozna wzbogacic dodajac pol kilo zeberek wieprzowych lub 2 nozki wieprzowe. Nalezy wtedy je ugotowac do miekkosci w wodzie i dolozyc do cebuli zanim dodamy reszte warzyw.

Tu http://www.fileni.it/ricette/22_Luganega-di-suino.htm
mozna zobaczyc co to jest ta Luganega.

MzM
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
To może nasza biała się nada?
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
nasza biala zbyt mało aromatyczna moim zdaniem
icon_sad.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A widywałam niedawno jeszcze kiełbasę o nazwie "polska" - wyglądała właśnie jak surowa, taka przygotowana do wędzenia. A może troszkę i uwędzona? Nie wiem, bo nie próbowałam, ale może ona by się nadała?...
Tylko coś ostatnio je nie widziałam... :roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy